Oglasi

Macron objavljuje 'pismo Francuzima'

Francuski predsjednik u pismu će reći šta će učiniti sa zaključcima velike nacionalne rasprave, koja će biti održana u utorak.
Želim istinsku raspravu,ne raspravu u kojoj su poznati sadržaj i završetak, naveo je Emmanuel MacronEPA/Arhiva

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio da će u ponedjeljak objaviti svoje "pismo Francuzima", u kojem će reći šta će učiniti sa zaključcima velike nacionalne rasprave koja počinje dan poslije.

"U pismu koje se spremam napisati Francuzima reći ću šta planiram učiniti sa zaključcima rasprave", rekao je novinarima u Jelisejskoj palati.

Preuzeti obaveze u vezi s tim pitanjem "uslov je da se [rasprava] ozbiljno shvati", kazao je Macron.

"To je važan i veoma koristan trenutak za našu zemlju. To je velika prilika, svi je moramo iskoristiti, odgovorno, s rizikom i nepoznanicama koje je prate. Želim istinsku raspravu. Ne raspravu u kojoj su poznati sadržaj i završetak", dodao je predsjednik Francuske.

Rasprava za umirivanje nezadovoljstva

Francuska Vlada želi nacionalnom raspravom umiriti nezadovoljstvo pokreta "Žutih prsluka", koji su za subotu najavili novi u nizu protesta započetih u novembru prošle godine zbog visokih troškova života.

Premijer Edouard Philippe će u Matignonu razgovarati o tome s velikim dijelom sindikalnih čelnika.

U ponedjeljak će izložiti načine provedbe te inicijative, kakve još nije bilo u Francuskoj i za koju je priznao da je složena i dodatno otežana nakon povlačenja njene prve organizatorice Chantal Jouanno i Nacionalnog povjerenstva za javnu raspravu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.