Oglasi

Macron objavljuje odgovor 'Žutim prslucima'

Pokret 'Žutih prsluka' prvo je tražio niže cijene goriva, a onda niže poreze, više plate i direktniju demokratiju.
Francuski predsjednik će se direktno obratiti nacijiEPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron danas će najaviti prve mjere koje planira poduzeti nakon državnog procesa savjetovanja koje je pokrenuo u odgovoru na prosvjede "Žutih prsluka", prenosi dpa.

Tim će se povodom Macron obratiti naciji.

Pokret "Žutih prsluka" prvotno se protivio povećanju poreza na goriva, no nakon što se od toga odustalo tražio je općenito niže poreze, više plaće i izravniju demokraciju.

Francuski premijer Edouard Philippe je u odgovoru na raspravu obećao manje poreze i javnu potrošnju. 

Debata trajala tri mjeseca

"Velika nacionalna debata" koja je trajala od siječnja do ožujka uključivala je više od 10.000 susreta na lokalnoj razini, kao i 16.000 "knjigi žalbi" u gradskim općinama diljem države. 

Više od 50.000 ljudi predložilo je mjere na za to otvorenoj internet stranici. 

Prosvjedi "Žutih prsluka" svake subote obilježeni su žestokim sukobima s policijom u Parizu i drugim gradovima, iako se broj prosvjednika prema procjenama vlade postepeno smanjivao s 280.000, koliko ih je bilo na početku u studenom, do 31.000 ovog vikenda. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.