Macron: Nema napretka Evrope bez Njemačke i Francuske

Emmanuel Macron, Angela Merkel
Emmanuel Macron kaže da on i Angela Merkel poštuju jedno drugo i sarađuju (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak je ponovio kako je uvjeren u važnost jakih francusko-njemačkih veza, nekoliko dana uoči izbora za Europski parlament.0

Europa ne može napredovati ne budu li se Francuska i Njemačka slagale, rekao je on u intervjuu objavljenom u nekoliko francuskih regionalnih listova, kako prenosi Hina.

Dodao je da on i njemačka kancelarka Angela Merkel poštuju jedno drugo i surađuju.

‘Egzistencijalni rizik’

“Nijemci su prihvatili istinske kompromise”, kazao je Macron, navodeći područja financiranja, eurozonu, obranu, zaštitu autorskih prava i obranu Europe od interesa velikih sila.

Rekao je da svejedno ne vjeruje u sterilni savez u kojemu se ne mogu izražavati razlike.

“De Gaulle-Adenauer, Mitterand-Kohl, Schroeder-Chirac: ta tri velika partnerstva imala su stvarne razlike u mišljenjima, što je vodilo istinskom napretku”, istaknuo je.

Govoreći o izborima za EP, koji se u nedjelju održavaju u Francuskoj, Macron je kazao da su oni važni upravo kao i prvi takvi izbori održani 1979. godine, jer se Europska unija suočava s “egzistencijalnim rizikom”.

Rekao je da prvi put primjećuje suradnju između nacionalističkih stranaka i stranih interesa čiji je cilj rastaviti Europu.

‘Poticanje ekstremnih stranaka’

“Rusi i nekoliko drugih nikad nisu bili tako gorljivi u poticanju ekstremnih stranaka.”

Macron je, također, zatražio da se održi “europska utemeljiteljska konvencija” nakon izbora, kako bi se “definirala europska strategija za pet nadolazećih godina”.

“Želim nakon izbora europsku utemeljiteljsku konvenciju. Da šefovi država i vlada, s novom Europskom komisijom i dužnosnicima EP-a, s građanima, uzmu vremena da definiraju strategiju Europe za pet godina koje slijede”, istaknuo je francuski predsjednik.

Izvor: Agencije