Macron ne želi novo odgađanje Brexita

'EU se treba fokusirati na pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom', kaže Macron (EPA)

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je u petak da se protivi novom odgađanju Brexita nakon novog dogovora između Brisela i Londona, ocjenjujući da treba poštivati datum 31. oktobar, kada je predviđeno istupanje Velike Britanije iz članstva u Evropskoj uniji (EU).

“Treba poštivati rok, koji je 31. oktobar”, rekao je Macron nakon samita čelnika Evropske unije u Briselu i dodao da ne treba odobriti nova odgađanja Brexita, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima, EU se treba fokusirati na pregovore o budućim odnosima s Velikom Britanijom.

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u četvrtak da su Velika Britanija i Evropska unija postigle novi dogovor o Brexitu.

“Gdje ima volje, ima i dogovora – imamo ga! Riječ je o poštenom i izbalansiranom dogovoru za EU i Veliku Britaniju i to je svjedočanstvo naše posvećenosti pronalaska rješenja. Preporučujem da [Vijeće EU-a] podrži dogovor”, rekao je Juncker.

Potvrda dogovora

Britanski premijer Boris Johnson rekao je: “Imamo odličan novi dogovor, koji preuzima kontrolu”, prenosi Reuters.

“Sada Parlament [Velike Britanije] treba završiti Brexit do subote kako bismo se mogli nastaviti baviti drugim prioritetima, kao što su cijene, standard, nasilna krivična djela i naša životna sredina”, objavio je Johnson na Twitteru.

Dogovor moraju potvrditi formalno sve članice EU-a te mora biti ratificiran u britanskom i parlamentima zemalja članica Unije.

Britanski zastupnici trebali bi glasati o novom dogovoru na vanrednom zasjedanju Parlamenta u subotu.

Izvor: Agencije