Macron: Ne uzimam pobjedu zdravo za gotovo

Emmanuel Macron, Marine Le Pen, Francuska, Predsjednički izbori, Kandidati
Ankete predviđaju da će Macron odnijeti uvjerljivu pobjedu nad Le Pen sa 60 prema 40 posto glasova (AP)

Neovisni centristički kandidat za predsjednika Francuske Emmanuel Macron izjavio je u utorak da pobjedu u drugom krugu izbora ne uzima “zdravo za gotovo” i da će se boriti da porazi kandidatkinju krajnje desnice Marine Le Pen koja, međutim, samouvjereno poručuje da “može pobijediti i da će pobijediti”.

“Ništa još nije gotovo. Borit ću se da porazim Marine Le Pen”, rekao je Macron novinarima nakon što je posjetio bolnicu zapadno od Pariza, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Kritike zbog trijumfalnog govora i zabave 

Macron, koji se našao na udaru kritika zbog trijumfalnog govora i zabave u luksuznom restoranu ubrzo nakon objavljivanja prvih djelomičnih rezultata prvog kruga glasanja 23. travnja, poručio je to odgovarajući na pitanja u vezi s upozorenjem predsjednika Francoisa Hollandea da ulazak Marine Le Pen u drugi krug nije shvaćen dovoljno ozbiljno.

U međuvremenu, Le Pen je sinoć na televiziji France 2 rekla: “Mi možemo pobijediti, odnosno reći ću to ovako – pobijedit ćemo”, prenosi u utorak AFP.

Ankete predviđaju da će 39-godišnji Macron odnijeti uvjerljivu pobjedu nad Le Pen i to sa 60 prema 40 posto glasova, što znači da će liderka krajnje desnice morati nadoknaditi više od 10 posto glasova u iduća dva tjedna.

“Deset malih poena, vjerujte mi, to je savršeno izvodljivo”, smatra Le Pen.

Distanciranje Le Pen od Nacionalnog fronta

Načinivši simboličan potez s ciljem da privuče što veći broj glasača, ona je u ponedjeljak najavila i da će se privremeno distancirati od svoje stranke Nacionalni front, koju mnogi francuski glasači i dalje smatraju “toksičnom”.

Njezin put prema Elizejskoj palači, čini se, iziskuje splet različitih faktora kao što je niska izlaznost u kombinaciji s Macronovim “greškama u koracima”, a dinamiku bi mogao promijeniti i eventualni novi napad, zaključuje francuska agencija.

Izvor: Agencije