Oglasi

Macron ne odustaje od penzione reforme

Francuski predsjednik tvrdi da je njegova reforma penzionog sistema 'historijska' za ovu evropsku zemlju.
Sindikati najavljuju štrajkove za Božić, jer mnogi radnici u Francuskoj strahuju da će promjene primorati ljude da rade duže za manje novcaEPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da želi da vlada te zemlje nastavi reformu nacionalnog penzionog sistema uprkos štrajkovima sindikata i radnika koji se održavaju više od sedam dana.

Rekao je da je njegova reforma penzionog sistema "historijska za našu zemlju", jer će biti dobra priprema za izazove 21. stoljeća.

Promjene, koje uključuju podizanje godina za odlazak u penziju na 64 i ukidanje posebnih privilegija za neke radnike, učinit će penzioni sistem pravednijim i sačuvati ga od dugova.

'Solidarnost s građanima'

Izrazio je "solidarnost" sa sugrađanima, ali nije se posebno bavio pritužbama sindikata ili problemima u transportu s kojim se putnici suočavaju od štrajka, koji je počeo 5. decembra.

"Dobro je što vlada radi na tome, neka nastavi s radom", kazao je Macron, prenosi Tanjug agenciju AP.

Macron je podsjetio francusku javnost da je obećao preuređenje penzionog sistema tokom kampanje 2017. godine.

Sindikati najavljuju štrajkove za Božić, jer mnogi radnici u Francuskoj strahuju da će promjene primorati ljude da rade duže za manje novca.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.