Macron najavio referendum o unošenju zaštite klime u Ustav

Francuski predsjednik želi što prije upisati borbu protiv klimatskog zagrijavanja u Ustav.

Organizacije za zaštitu klime upozoravaju da vlade širom svijeta moraju poduzeti odlučne korake kako bi se smanjila emisija štetnih gasova (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u ponedjeljak da će biti organiziran referendum o unošenju odredbe o zaštiti klime i očuvanja okoliša u francuski Ustav.

Obrativši se članovima Građanske konvencije za klimu, Macron je precizirao da tu reformu najprije trebaju usvojiti Nacionalna skupština i Senat.

“To će biti ustavna reforma u jednom članku, jedna članak koji će najprije morati odobriti Nacionalna skupština i zatim Senat i tada će biti organiziran referendum”, rekao je predsjednik Macron, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

Ako se ostvari, to će biti prvi referendum u Francuskoj od 2005.

Korištenje referenduma za “uvođenje koncepata bioraznolikosti, okoliša, borbe protiv klimatskog zagrijavanja” u član 1 Ustava nalazi se među prijedlozima koje je podnijela Građanska konvencija za klimu.

Emmanuel Macron je rekao 14. jula da želi “što prije upisati borbu protiv klimatskog zagrijavanja u Ustav, što će biti veliki korak naprijed”.

‘Vrlo ozbiljni problemi’

Organizacije za zaštitu klime upozoravaju da vlade širom svijeta moraju poduzeti odlučne korake kako bi se smanjila emisija štetnih gasova, upotreba plastike ali i drugih materijala koji zagađuju okoliš.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je upozorio da svijet nije na putu na kojemu bi trebao biti kako bi se ispunili klimatski ciljevi dogovoreni 2015. godine.

“Trenutno smo daleko od cilja da se rast temperature ograniči na 1,5 ili dva stepena Celzijusa prema Pariškom klimatskom sporazumu”, rekao je Guterres ranije.

Generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije Petteri Taalas upozorio je da je “samo pitanje vremena” kada će taj rekord biti oboren.

“Globalno zatopljenje će se nastaviti ako se nastave povećavati emisije stakleničkih plinova. Nedavna prognoza pokazuje da je novi godišnji globalni temperaturni rekord vjerovatan u sljedećih pet godina”, rekao je Taalas.

“Ne smijemo gubiti vrijeme ako želimo spriječiti klimatsku katastrofu”, kazao je Guterres na predstavljanju izvještaja o klimi u martu ove godine.

Šef UN-a rekao je da su korona virus i klimatske promjene “vrlo ozbiljni problemi”, koji moraju biti “poraženi”.

“Važno je da nas sva pažnja koja se treba usmjeriti na borbu protiv bolesti ne odvrati od borbe protiv klimatskih promjena”, dodao je.

Izvor: Agencije