Macron najavio posjetu Hrvatskoj iduće godine

Emmanuel Macron, Andrej Plenković, Francuska, Hrvatska
Macronovo 'razumijevanje' stajališta koja mu je iznio Plenković neki analitačari tumače kao nedostatak podrške (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u utorak u Parizu, prije susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, da će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku, naglasivši da Zagreb i Pariz imaju odlične odnose i da se tek ponekad – u sportu – nađu na suprotnim stranama.

“Europa se ne gradi samo u Bruxellesu, nego u svim prijestolnicama zemalja članica EU-a i stoga ću se odazvati Vašem pozivu da tijekom sljedeće godine posjetim Hrvatsku. Službenog posjeta nije bilo već 18 godina, što smatram određenom aberacijom”, rekao je Macron u izjavi novinarima prije razgovora s hrvatskim premijerom, prenosi Hina.

Macron je istaknuo da cijeni činjenicu što Plenković govori francuski i voli Francusku i njegovu privrženost toj zemlji koju je pokazao dok je u Parizu bio na diplomatskoj službi.

Istaknuo je da Hrvatska i Francuska imaju u svim stvarima prijateljske odnose i da se tek ponekad nađu na suprotnim stranama – u sportu.

Hrvatski premijer izrazio je iznimno veliko zadovoljstvo rezultatima sastanka s Macronom u utorak u Parizu.

‘Razumijevanje’ u vezi izbora u BiH

“Odličan sastanak s predsjednikom Macronom. Temeljito smo prošli bilateralne odnose, izrazili zadovoljstvo trgovinskom razmjenom, političkim dijalogom, provedbom strateškog partnerstva, usuglašavanjem stavova o međunarodnim pitanjima i onih koji se tiču jugoistoka Europe”, izjavio je Plenković nakon razgovora s Macronom.

Također je pozdravio najavu francuskog predsjednika da će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku.

Plenković je rekao da je iskoristio prigodu kako bi francuskom predsjedniku objasnio što se dogodilo na općim izborima u Bosni i Hercegovini.

“Nas najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Izabran je Hrvat glasovima Bošnjaka i smatramo da je to izigravanje temeljnih načela, slova i duha Dejtonskog sporazuma. Mislim da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo dobro da se poštuje ono što je stvarno bilo dogovoreno i mišljeno i da je za budućnost ključno pronaći rješenje za Izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova Predsjedništva”, rekao je Plenković.

Na pitanje na kakav je prijem kod Macrona naišla njegova argumentacija o Bosni i Hercegovini i hoće li Francuska pomoći u rješavanju tog problema, Plenković je kazao da Macron to shvaća kao ozbiljan problem.

“Razumio je da je ovo ozbiljan problem i da je percepcija koja postoji u Hrvatskoj možda jedinstvena, ali kada se detaljno argumentira onda sugovornici shvaćaju da je to ozbiljan problem kojim se treba pozabaviti, ne samo Hrvatska ili Bosna i Hercegovina, nego i šira međunarodna zajednica”, rekao je Plenković.

On, međutim, nije potvrdio da je Macron u tome obećao pomoć, već je samo kazao da je francuski predsjednik “pokazao razumijevanje”.

Brexit, eurozona, migracije, sigurnost

Plenković je rekao da je s Macronom razgovarao o svim temama koje su na dnevnom redu summita EU-a koji se u srijedu i četvrtak održava u Bruxellesu, Brexitu, eurozoni, migracijama i pitanju sigurnosti.

Dodao je da se razgovaralo i o hrvatskim pripremama za Schengen za što bi Hrvatska trebala biti spremna do prve polovice 2020. godine, kada predsjedava Vijećem EU-a.

Također je bilo riječi i o hrvatskoj namjeri da za vrijeme svoga predsjedanja organizira novi summit EU-a sa zemljama jugoistoka Europe.

“Mislim da je dobro da za vrijeme našeg predsjedanja na realističan način vidimo što se može napraviti u četiri do pet godina od tada. Imamo tri skupine zemalja – Srbiju i Crnu Goru, koje su uznapredovale u pregovorima, zatim Makedoniju i Albaniju, koje čekaju otvaranje pregovora nakon europskih izbora, te Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, koji su u kasnijoj fazi. Naš je cilj dogovoriti strukturirani pristup za svih šest zemalja i da kao zainteresirana strana i najbliža susjeda podržimo taj proces”, rekao je Plenković.

Plenković je, također, uoči europskog summita 17. i 18. listopada izrazio nadu da će se ovoga tjedna postići dogovor o Brexitu.

Izvor: Agencije