Oglasi

Macron najavio posjetu Hrvatskoj iduće godine

Francuski predsjednik kaže da se Evropa gradi u svim prijestolnicama članica Evropske unije te će se odazvati pozivu Andreja Plenkovića da dođe u Hrvatsku.
Emmanuel Macron, Andrej Plenković, Francuska, HrvatskaMacronovo 'razumijevanje' stajališta koja mu je iznio Plenković neki analitačari tumače kao nedostatak podrške EPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je u utorak u Parizu, prije susreta s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, da će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku, naglasivši da Zagreb i Pariz imaju odlične odnose i da se tek ponekad - u sportu - nađu na suprotnim stranama.

"Europa se ne gradi samo u Bruxellesu, nego u svim prijestolnicama zemalja članica EU-a i stoga ću se odazvati Vašem pozivu da tijekom sljedeće godine posjetim Hrvatsku. Službenog posjeta nije bilo već 18 godina, što smatram određenom aberacijom", rekao je Macron u izjavi novinarima prije razgovora s hrvatskim premijerom, prenosi Hina.

Macron je istaknuo da cijeni činjenicu što Plenković govori francuski i voli Francusku i njegovu privrženost toj zemlji koju je pokazao dok je u Parizu bio na diplomatskoj službi.

Istaknuo je da Hrvatska i Francuska imaju u svim stvarima prijateljske odnose i da se tek ponekad nađu na suprotnim stranama - u sportu.

Hrvatski premijer izrazio je iznimno veliko zadovoljstvo rezultatima sastanka s Macronom u utorak u Parizu.

'Razumijevanje' u vezi izbora u BiH

"Odličan sastanak s predsjednikom Macronom. Temeljito smo prošli bilateralne odnose, izrazili zadovoljstvo trgovinskom razmjenom, političkim dijalogom, provedbom strateškog partnerstva, usuglašavanjem stavova o međunarodnim pitanjima i onih koji se tiču jugoistoka Europe", izjavio je Plenković nakon razgovora s Macronom.

Također je pozdravio najavu francuskog predsjednika da će sljedeće godine posjetiti Hrvatsku.

Plenković je rekao da je iskoristio prigodu kako bi francuskom predsjedniku objasnio što se dogodilo na općim izborima u Bosni i Hercegovini.

"Nas najviše zabrinjava tema koja se odnosi na izbor hrvatskog člana Predsjedništva. Izabran je Hrvat glasovima Bošnjaka i smatramo da je to izigravanje temeljnih načela, slova i duha Dejtonskog sporazuma. Mislim da bi za Bosnu i Hercegovinu bilo dobro da se poštuje ono što je stvarno bilo dogovoreno i mišljeno i da je za budućnost ključno pronaći rješenje za Izborni zakon koji bi omogućio legitimni izbor članova Predsjedništva", rekao je Plenković.

Na pitanje na kakav je prijem kod Macrona naišla njegova argumentacija o Bosni i Hercegovini i hoće li Francuska pomoći u rješavanju tog problema, Plenković je kazao da Macron to shvaća kao ozbiljan problem.

"Razumio je da je ovo ozbiljan problem i da je percepcija koja postoji u Hrvatskoj možda jedinstvena, ali kada se detaljno argumentira onda sugovornici shvaćaju da je to ozbiljan problem kojim se treba pozabaviti, ne samo Hrvatska ili Bosna i Hercegovina, nego i šira međunarodna zajednica", rekao je Plenković.

On, međutim, nije potvrdio da je Macron u tome obećao pomoć, već je samo kazao da je francuski predsjednik "pokazao razumijevanje".

Brexit, eurozona, migracije, sigurnost

Plenković je rekao da je s Macronom razgovarao o svim temama koje su na dnevnom redu summita EU-a koji se u srijedu i četvrtak održava u Bruxellesu, Brexitu, eurozoni, migracijama i pitanju sigurnosti.

Dodao je da se razgovaralo i o hrvatskim pripremama za Schengen za što bi Hrvatska trebala biti spremna do prve polovice 2020. godine, kada predsjedava Vijećem EU-a.

Također je bilo riječi i o hrvatskoj namjeri da za vrijeme svoga predsjedanja organizira novi summit EU-a sa zemljama jugoistoka Europe.

"Mislim da je dobro da za vrijeme našeg predsjedanja na realističan način vidimo što se može napraviti u četiri do pet godina od tada. Imamo tri skupine zemalja - Srbiju i Crnu Goru, koje su uznapredovale u pregovorima, zatim Makedoniju i Albaniju, koje čekaju otvaranje pregovora nakon europskih izbora, te Bosnu i Hercegovinu i Kosovo, koji su u kasnijoj fazi. Naš je cilj dogovoriti strukturirani pristup za svih šest zemalja i da kao zainteresirana strana i najbliža susjeda podržimo taj proces", rekao je Plenković.

Plenković je, također, uoči europskog summita 17. i 18. listopada izrazio nadu da će se ovoga tjedna postići dogovor o Brexitu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.