Oglasi

Macron inauguriran za predsjednika Francuske

Emmanuel Macron je poručio da je 'Francuska izabrala nadu' i da će pod njegovim mandatom EU biti reformirana.
Macron je u drugom krugu predsjedničkih izbora odnio ubjedljivu pobjedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le PenAP

Emmanuel Macron inauguriran je u Jelisejskoj palati za predsjednika Francuske, čime je i zvanično postao najmlađi francuski predsjednik ikada, preuzevši dužnost od dosadašnjeg socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea.

Macron je tom prilikom poručio da je "Francuska izabrala nadu".

On je, u prvom govoru koji je održao kao predsjednik Francuske, istakao da će EU pod njegovim mandatom biti "reformirana i obnovljena", prenosi AFP.

Macron je prethodno razgovarao nasamo sa dosadašnjim predsjednikom, a razgovor je trajao više od sat vremena - što je neuobičajeno za francuski protokol prilikom primopredaje predsjedničke dužnosti, koji predviđa da razgovor bivšeg i novog predsjednika traje od 20 do 30 minuta.

Nuklearni kodovi i državne tajne

Od dosadašnjeg predsjednika Macron je, kako su naveli francuski mediji, trebalo da dobije nuklearne kodove i da bude upućen u državne tajne.

Macron, 39-godišnji centrista, u drugom krugu predsjedničkih izbora, 7. maja, odnio je ubjedljivu pobjedu nad liderkom krajnje desnice Marin Le Pen.

Ceremonija inauguracije održava se u zlatnom okruženju svečane sale, u prisustvu predsjednika Nacionalne skupštine i Senata, kao i premijera.

Predsjednik Ustavnog vijeća Laurent Fabius je proglasio zvanične rezultate predsjedničkih izbora i Macron je time zvanično stupio na funkciju predsjednika.

Macronu je načelnik Generalštaba francuske vojske uručio veliki Nacionalni orden Legije časti, poručivši mu da je ponosan što mu je na usluzi.

Vojne počasti

Očekuje se da će se novi predsjednik Francuske obratiti okupljenima na prijemu u Palati, u prisustvu oko 300 visokih zvanica.

Macron će potom, kako je predviđeno, primiti vojne počasti na terasi Jelisejskog parka, uz topovsku paljbu koja će odjeknuti 21 put, nakon čega bi trebalo da posjeti Spomenik Neznanom junaku i parišku skupštinu.

Povodom primopredaje predsjedničke dužnosti, u okolini Jelisejske palate i obližnjih Jelisejskih polja raspoređeno je 1.500 policajaca, a okolne ulice su blokirane.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.