Macron i Xi za jačanje evropsko-kineskih veza

Kina i Francuska zauzimaju stav protiv protekcionizma i protiv 'zakona džungle', rekao je Xi na zajedničkoj novinskoj konferenciji (EPA)

Kineski predsjednik Xi Jinping i francuski predsjednik Emmanuel Macron podržali su slobodnu trgovinu i jačanje evropsko-kineskih veza u Pekingu u srijedu.

Kina i Francuska zauzimaju stav protiv protekcionizma i protiv “zakona džungle”, rekao je Xi na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Macronom u Velikoj dvorani naroda.

Macron je kritizirao porast “straha i protekcionizma” širom svijeta, prenosi Hina.

“Naše trgovinske prakse ne pružaju efektivnu zaštitu svjetskoj ekonomiji”, rekao je Macron na otvorenju međunarodnog uvoznog sajma u Šangaju.

“Trebamo li samo odustati od takvog trgovinskog poretka i pribjeći unilateralizmu i carinama ili zakonu džungle? Je li to korak naprijed? Ne mislim tako”, kazao je.

Potpisani sporazumi

Macron je rekao u srijedu kako je s Xijem razgovarao o uspostavljanju “strateškog kinesko-evropskog partnerstva” za trgovinu, nauku, kulturu i zaštitu okoliša.

Potpisani su sporazumi o saradnji u područjima nuklearne energije, avijacije, prevoza, turizma, sporta i finansija.

Potpisani ugovori vrijedni su ukupno 15 milijardi dolara, rekao je dužnosnik kineske vlade.

Xi i Macron poručili su da da će poduzeti mjere za zaštitu biološke raznolikosti te su podržali Pariški sporazum, dan nakon što je SAD započeo s formalnim povlačenjem iz tog sporazuma.

Dvije zemlje “ponovno ističu svoju snažnu podršku Pariškom sporazumu, koji smatraju neponištivim procesom i kompasom za snažno djelovanje prema klimatskim promjenama”, stoji u zajedničkom saopćenju francuskog i kineskog predsjednika.

Ozbiljna šteta

Velika većina obveza preuzetih Pariškim sporazumom iz 2015. nisu dovoljne za sprječavanje ozbiljne štete koju će prouzročiti klimatsko zagrijavanje, stoji u apelu 11 koji je potpisalo 11.000 naučnika u utorak.

“Klimatska kriza stigla je i ubrzava se brže nego što je većina naučnika očekivala”, poručili su.

Naučnici su preporučili šest koraka koji bi trebali ublažiti najpogubnije učinke klimatskih promjena: zamijeniti fosilna goriva niskougljičnim obnovljivim izvorima; smanjiti emisije onečišćivača poput metana; zaštititi ekosisteme na Zemlji; jesti uglavnom hranu baziranu na biljkama, a manje na proizvodima životinjskog porijekla; stvarati ekonomiju bez korištenja ugljika; stabilizirati svjetsku populaciju.

Izvor: Agencije