Macron i Trump razgovarali o iranskom nuklearnom sporazumu

Emmanuel Macron se više puta javno suprotstavljao Donaldu Trumpu zbog njegovog skepticizma o iranskom nuklearnom programu (EPA)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je telefonom s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom o važnosti sporazuma o iranskom nuklearnom programu i smanjenju tenzija sa Sjevernom Korejom.

Jelisejska palata saopćila je da je Macron ukazao Trumpu da je ključno da svi potpisnici poštuju sporazum o iranskom nuklearnom programu, prenosi agencija Beta.

Kako se navodi, on je pozvao na solidarnost među članicama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, uključujući Francusku i Sjedinjene Američke Države, kako bi se postigao napredak u denuklearizaciji Korejskog poluotoka.

Bliski odnosi dvije zemlje

Macron nastoji održati bliske veze sa SAD-om, ali se više puta javno suprotstavljao Trumpu, zbog njegovog skepticizma o iranskom nuklearnom programu i borbi protiv klimatskih promjena.

Evropska unija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka zajednički su ranije pozvali Trumpa da ostane pri ugovoru koji je onemogućio Iran da razvija nuklearno oružje, javlja Reuters.

Predstavnici evropskih sila uputili su takav apel samo dan prije nego Trump treba odlučiti o ponovnom uvođenju sankcija Iranu, što bi, de facto, značilo kraj sporazuma po kojem je Teheran za obustavljanje programa dobio ukidanje velikog broja sankcija.

Izvor: Agencije