Macron i Trump o Pariškom sporazumu i Siriji

Macron je kazao kako želi nastaviti saradnju sa SAD-om (EPA)

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump nagovijestio je da postoji šansa da će se “nešto postići” u vezi sa Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama iz kojeg se povukla njegova država.

Na konferenciji za novinare sa Trumpom u Parizu, francuski predsjednik Emmanuel Macron je kazao: “Razgovarali smo o neslaganjima prije nego što je (Trump) došao do odluke u vezi sa Pariškim sporazumom. Dijelimo iste poglede o mnogo tema. Napredovat ćemo zajedno. Radit ćemo zajedno i moja volja je da nastavim da radim sa SAD-om”.

Trump je kazao: “Nešto bi se moglo desiti sa Pariškim sporazumom, vidjet ćemo šta. Pričat ćemo o tome u narednom periodu. Ako se desi, bit će divno; ako se ne desi i to će biti OK. Vidjet ćemo šta će se desiti. Razgovarali smo o mnogim stvarima, među kojima o prekidu vatre u Siriji, a nakratko smo se dotakli i Pariškog sporazuma o klimi”, rekao je Trump.

Američki predsjednik je rekao da SAD i Francuska imaju “nesalomljivu vezu” te da prijateljstvo dvije države nije prekinuto “sporadičnim nesuglasicama”.

Trumpu je postavljeno pitanje o izboru direktora Federalnog istražnog biroa (FBI) i sastanku njegovog sina sa ruskom advokaticom, što je Donald mlađi nedavno objelodanio.

Trump je ponovio da bi svaki političar prihvatio sastanak (sa ruskom advokaticom) zbog kojeg se njegov sin nalazi u žiži javnosti proteklih dana.

“Što se tiče mog sina, on je divan mladić. Sastao se sa ruskom, a ne vladinom advokaticom. To je bio kratak sastanak. Mislim da bi svi prihvatili takav sastanak. To se zove istraživanje opozicije. To je standarndno u politici. Politika nije najljepši posao na svijetu. U njegovom slučaju (Donalda mlađeg), pričali su o usvajanju, što nije bila ni tema kampanje. Mediji su to preuveličali. Sastao se advokaticom nakratko, ništa se nije desilo”, odgovorio je Trump.

Prekid vatre u Siriji

Govoreći o odnosima sa Rusijom, Macron je podsjetio da je imao dva dugačka sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, jer je to neophodno, zbog svih razlika koje Francuska ima sa Rusijom, pogotovo što se tiče Bliskog istoka.

Trump je naglasio da je njegov sastanak sa Putinom rezultirao prekidom vatre u Siriji, koje traje pet dana. 

“U smislu primirja pet dana je mnogo. Tokom petodnevnog perioda mnogo života je sačuvano, nisu ispaljeni hici u jednom od najopasnijih dijelova Sirije. Radimo i na drugom primirju i uskoro ćete imati situaciju da se hici uopće neće ispaljivati”, rekao je Trump.

Prije današnjeg sastanka sa Trumpom, Macron se sastao sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. 

Merkel i Macron su se složili da je važno da se nastavi komunikacija sa predsjednikom SAD-a.

Trump i Macron žele poboljšati međusobne odnose – Macron jer želi pojačati francusku ulogu na globalnoj sceni, a Trump jer mu zbog izolacije u međunarodnoj zajednici treba saveznik s druge strane Atlantika.

Za Macrona je posjeta Parizu prilika da diplomatskim putem pridobije Trumpovo povjerenje i utječe na američku vanjsku politiku za koju evropski čelnici smatraju da joj nedostaje usmjerenje.

Francuski predsjednik smatra da je kontraproduktivno izolirati SAD na svjetskoj sceni i da se napredak može postići zajedničkim pristupima sigurnosti i borbi protiv terorizma.

“Emmanuel Macron želi vratiti Trumpa u krug tako da SAD, i dalje svjetska sila broj jedan, ne bude izostavljen”, rekao je za televiziju BFM glasnogovornik francuske vlade Christophe Castaner.

Macron je ranije kazao da je dolazak Trumpa na proslavu francuskog državnog praznika “želja da se očuva suštinski odnos sa SAD-om na području sigurnosti”.

“Francuska i SAD imaju zajednički interes u borbi portiv terorizma i zaštiti vitalnih interesa. Saradnja dvije države je besprijekorna na Bliskom istoku i u Africi”, ustvrdio je Macron u intervjuu francuskom listu Ouest France i njemačkoj medijskoj grupi Funke.

Naglašavajući da su SAD i Francuska “historijski partneri”, Macron je podsjetio i kako su Sjedinjene Države “prvi partner Francuskoj na području vojne i obavještajne saradnje u zajedničkoj borbi protiv terorizma”.

Priznao je i nesuglasice s Trumpom, posebno zbog odluke o američkom povlačenju iz međunarodnog sporazuma o klimi.

U najavi Trumpove posjete agencija AFP je ocijenila kako će Macron “iskoristiti historiju i veličanstvenost svoje zemlje u pokušaju da šarmira američkog predsjednika”, ali eksperti upozoravaju da je “teško igrati šah sa čovjekom čija je strategija potpuna misterija”.

Trump dva dana u Parizu

Američki predsjednik je u dvodnevnoj posjeti Parizu. Sutra će prisustvovati vojnoj paradi povodom obilježavanja francuskog državnog praznika – Dana pada Bastilje.

Ove se godine Dan pada Bastilje slavi i u čast američkih vojnika povodom stogodišnjice ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat, ali i francuskih snaga koje se bore protiv ISIL-a.

Posljednji američki predsjednik koji je prisustvovao paradi bio je George Bush stariji, 1989. godine kada se obilježavala 200. godišnjica Francuske revolucije.

Pad Bastilje odigrao se 14. srpnja 1789. godine i predstavlja simbol Francuske revolucije. Dan zauzimanja Bastilje u Francuskoj se slavi kao državni praznik.

Izvor: Agencije