Macron i Merkel sastaju se s Erdoganom 17. marta

Evropska unija upozorava da je Turska ucjenjuje migrantima (Reuters)

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron doći će 17. marta u Istanbul na razgovore o migrantima i Siriji s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, rekao je Erdogan turskim novinarima.

“Sljedećeg utorka sastat ćemo se u Istanbulu”, rekao je Erdogan, prenosi Hina pozivajući se na državnu agenciju Anadolija i dodaje da bi im se mogao pridružiti britanski premijer Boris Johnson.

Erdogan je rekao da je taj samit prvo namjeravao organizirati krajem sedmice, što nije bilo izvodivo zbog lokalnih izbora u nedjelju u Francuskoj.

Francusko predsjedništvo nije potvrdilo taj samit koji je Erdogan najavio.

Turska je prije dvije sedmice objavila da otvara svoje granice, zbog čega hiljade migranata dolaze na granicu s Grčkom, a Brisel strahuje od krize slične onoj 2015.

Ankara se nada novom sporazumu

Ankara je pozvala Evropsku uniju da preuzme dio tereta, dok Unija upozorava da je Turska ucjenjuje migrantima.

Tokom samita u Briselu u ponedjeljak Unija je pozvala Tursku na poštivanje obaveza iz sporazuma zaključenog u martu 2016, koji predviđa da migranti ostanu u Turskoj u zamjenu za evropsku finansijsku pomoć.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je nešto ranije da se Ankara nada novom dogovoru o migrantima s EU-om do 26. marta, kada se održava samit Evropskog vijeća.

Nakon nekoliko sedmica eskalacije u sirijskoj pokrajini Idlib, iz koje ljudi masovno bježe, Erdogan i ruski predsjednik Vladimir Putin prošle sedmice dogovorili su primirje.

“Primirje traje četiri dana, nadam se da će potrajati i postati stalno”, rekao je Erdogan.

Izvor: Agencije