Macron i Erdogan razgovarali o ekonomskim odnosima i trgovini

Recep Tayyip Erdogan, Turska, Emmanuel Macron, Francuska
Recep Tayyip Erdogan i Emmanuel Macron razgovarali su telefonom o značaju razvoja ekonomskih odnosa (EPA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarali su u četvrtak telefonom o značaju razvoja ekonomskih odnosa i trgovinske razmjene, priopćio je neimenovani izvor iz turskog Predsjedništva.

Prema njegovim riječima, dvojica predsjednika su ugovorila sastanak ministara financija svojih država, a Macron je rekao kako je ekonomska stabilnost Turske bitna za Francusku, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Agencija podsjeća da je, zbog trgovinskog spora sa SAD-om, vrijednost turske lire značajno opala te se ekonomska situacija Turske trenutačno pogoršala.

Turska lira zabilježila je u četvrtak blagi porast, ali je i dalje na tečaju od ispod šest lira za jedan dolar, nakon što su Sjedinjene Američke Države priopćile da neće ukinuti carine na tursku robu čak i ako Ankara oslobodi uhićenog američkog pastora Andrewa Brunsona i obećanja Katara da će investirati 15 milijardi dolara u Turskoj.

Turski odgovor SAD-u

Turska je u srijedu udvostručila tarife na pojedine američke proizvode, poput putničkih automobila, alkohola i cigareta, kao odgovor na američke napade na tursku ekonomiju.

Bijela kuća je osudila taj potez Ankare.

“Turske tarife su svakako za žaljenje i korak u pogrešnom pravcu. Razlog za tarife koje je SAD uveo Turskoj bio je naš nacionalni sigurnosni interes. Njihove tarife su uvedene iz osvete”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders.

Izvor: Agencije