Macron i dalje protiv širenja Unije: Ne popuštam tiraniji većine

Evropska unija, EU
Sastanak je trebao biti održan u Zagrebu, ali je zbog mjera uvedenih zbog korona virusa odlučeno da se održi videovezom (EPA)

Visoki europski dužnosnici, zabrinuti zbog rastućeg kineskog i ruskog utjecaja na Balkanu, optužili su u petak Francusku da je učinila “povijesnu pogrešku” blokiranjem početka pristupnih pregovora Sjeverne Makedonije i Albanije s Europskom unijom, prenosi Hina.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron branio je u petak svoju odluku argumentom da nije pravo vrijeme da se prihvate nove članice. 

“Nismo u pravom ritmu”, rekao je.

Kao primjer naveo je da će bloku vjerojatno trebati 20 godina da odgovori na krizu iz 2008. stvaranjem robusnog bankarskog sustava. 

Macron: Duboka transformacija s mnogo hrabrosti

“Ispričavam se što ne popuštam uvijek tiraniji većine. Pokušavam činiti ono za što vjerujem da je ispravno na političkoj i strateškoj razini”, poručio je Macron, kako prenosi agencija.

Istodobno je pohvalio Skoplje i Tiranu jer su proveli “duboku transformaciju s mnogo hrabrosti”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel nada se da će europski čelnici to pitanje ponovno razmotriti na samitu sljedeće godine za vrijeme hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. 

Nakon što je Skoplje okončalo spor o imenu s Grčkom i Makedonija pristala preimenovati se u Sjevernu Makedoniju, Merkel je pozvala Pariz da joj barem dopusti početak pristupnih pregovora.

“Kad nešto obećavamo i postavljamo neke odrednice, onda Europa treba biti predvidljiva. Mislim da je u našem interesu da te zemlje povežemo s EU-om. Ako pogledate kartu, možete vidjeti koliko je to važno”, rekla je Merkel. 

Zaev: Kina i Rusija ispunit će vakuum

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev u Bruxellesu je upozorio da će Kina i Rusija “ispuniti vakuum” koji su im ostavili Europljani te pozvao europske čelnike da “ne dopuste da izblijede sjajne zvijezde” sa zastave EU-a.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da je francuska odluka “povijesna pogreška”.

“Trebali smo početi pregovore o članstvu, vrlo sam razočaran”, poručio je talijanski premijer Giuseppe Conte.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk također žali zbog učinjene “pogreške”.

“Uopće ne sumnjam da ćete jednog dana postati punopravnim članicama EU-a”, dodao je Tusk i poručio Albaniji i Sjevernoj Makedoniji da ne posustaju jer su one svoje zadaće ispunile, ali Bruxelles nije.

Izvor: Agencije