Oglasi

Macron gubi popularnost zbog reforme javne uprave

Francuski predsjednik je najavio da mu je cilj u idućih pet godina smanjiti broj javnih službenika, što je izazvalo oštre kritike.
Prvi put od oktobra manje od polovice ispitanika u anketama odobrava djelovanje Emmanuela MacronaEPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron gubi popularnost, javlja AFP, pozivajući se na istraživanja javnog mnijenja.

Prema rezultatima ankete, prvi put od listopada manje od polovice ispitanika odobrava njegovo djelovanje.

Razlog tome je, kako se objašnjava, plan za smanjenje skupe francuske državne administracije.

Otpor sindikata ili javnosti

Macronova Vlada je početkom mjeseca objavila da će pokrenuti reforme državnog aparata, koji je jedan od najskupljih u svijetu.

Takve aktivnosti je predsjednik Macron najavio i tokom izborne kampanje.

Premijer Edouard Philippe je rekao da neće posustati u tim planovima, ako i bude otpora sindikata ili javnosti.

"Nema sumnje da ćemo povrijediti neke osjećaje, neke situacije na koje smo navikli. No, ne možete popravljati državu, imati visoke ciljeve bez svijesti o tome da ponekad morate prodrmati i promijeniti neke od tih situacija", kazao je Philippe.

Ministar financija Gerald Darmanin je rekao da će se od državnih uposlenika tražiti da se dobrovoljno odreknu određenih primanja ili pristanu na smanjenje plaća, prenosi AFP.

Sindikati i ljevičarski političari kritiziraju takvu politiku.

Borba s masovnom nezaposlenošću

"Prikriveni plan masovnih otpuštanja u javnom sektoru nije dobar za oporavak tržišta rada u zemlji koja se još uvijek bori s masovnom nezaposlenošću", rekao je Luc Farre iz sindikata UNSA.

Macron je u kampanji najavio da mu je cilj u idućih pet godina smanjiti broj javnih službenika za 120.000, uključujući 50.000 u vladinim službama.

Više od 5,5 milijuna ljudi prima plaću iz državnog proračuna, uključujući vladine agencije, lokalne uprave i javne bolnice.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.