Oglasi

Macron Francuze pozvao na veliku nacionalnu debatu

Francuski predsjednik se odlučio na ovaj potez kako bi pokušao riješiti krizu s pokretom 'Žuti prsluci'.
Približno 84.000 ljudi okupilo se u subotu širom Francuske, dok ih je sedmicu ranije bilo oko 50.000AP

Suočen s krizom "žutih prsluka", francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je "što veći broj Francuza" da sudjeluju u velikoj nacionalnoj raspravi čiji je cilj smiriti bijes demonstranata.

"Ovo nisu ni izbori, niti je ovo referendum", kazao je šef države u pismu upućenom Francuzima koje je u ponedjeljak objavljeno u štampi i na društvenim mrežama.

On predlaže da se javna rasprava fokusira na tridesetak pitanja, a četiri su glavne teme na dnevnom redu: kupovna moć, fiskalna politika, demokracija i okoliš, prenosi Hina.

Javna rasprava neće uključiti pitanja poput pobačaja, smrtne kazne ili istospolnih brakova.

Turneja po Francuskoj

Već u utorak Macron će krenuti na turneju po zemlji. U utorak će posjetiti Grand Bourgtheroulde na zapadu zemlje gdje će se sastati s gotovo 600 gradonačelnika i zastupnika iz Normandije.

Potom će kroz dva mjeseca povećati broj posjeta zemlji kako bi potaknuo Francuze da iskoriste priliku za dijalog.

"Ideja je ići posvuda, na sve dijelove teritorija Republike, i nikoga ne zaboraviti", kazao je glasnogovornik vlade Benjamin Griveaux.

Rasprava treba trajati do sredine marta, potom će se analizirati rezultati a odluke će biti donesene prije kraja aprila.

U subotu je širom Francuske demonstriralo gotovo 84.000 žutih prsluka koji od 17. novembra osuđuju fiskalnu i socijalnu politiku vlade, koje smatraju nepravednima, te traže veću kupovnu moć.

Između 32 i 41 posto Francuza ispitanih u nedavnim anketama reklo je da imaju namjeru "na ovaj ili onaj način" sudjelovati u debati.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.