Oglasi

Macron: Francuska vojska ostaje u Siriji, bez obzira na SAD

Francuska je angažovana u Siriji od 2015, većinom putem vazdušnih napada, kao članica međunarodne koalicije koja se bori protiv ISIL-a.
Macron ponovio želju za uspostavljanjem evropskih vojnih snagaReuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je danas da će Francuska ostati vojno angažovana u Siriji ove godine, bez obzira na namjeru SAD-a da povuče svoje trupe iz te zemlje.

U novogodišnjem obraćanju oružanim snagama u Toulouse, na jugu Francuske, Macron je danas rekao da odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa ne smije skrenuti francuske snage sa puta ka iskorjenjivanju Islamske Države Iraka i Levanta (ISIL), prenosi AP.

"Bilo kakva ishitrena odluka o povlačenju, bila bi greška", istakao je francuski predsjednik.

Podrška francuskim trupama

Francuska je angažovana u Siriji od 2015, većinom putem vazdušnih napada, kao članica međunarodne koalicije koja se bori protiv ISIL-a.

Macron je, u današnjem govoru, izrazio podršku francuskim trupama koje se bore protiv ekstremizma u Africi i štite Francusku od terorizma kod kuće.

Uz to, ponovio je želju za uspostavljanje evropskih vojnih snaga za brzu intervenciju u slučaju sukoba.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.