Macron: Francuska najspremnija za Brexit bez dogovora

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron je na predsjedničkim izborima u maju 2017. godine biračima obećao 'više Evrope sa više sigurnosti' (EPA)

Francuska je među direktno pogođenim zemljama najspremnija za posljedice Brexita bez sporazuma, iako će morati ubrzati pripreme i pregovarati s Londonom o ribolovu, rekao je zastupnicima u francuskom parlamentu predsjednik Emmanuel Macron. 

Na izvanrednoj sjednici u petak, britanski zastupnici su sa 344 glasa za i 286 odbacili sporazum o izlasku na 558 stranica koji je May nakon dvije godine teških pregovora usuglasila s Unijom.

To znači da Britanija sada ima rok do 12. aprila da iznese alternative i zatraži dužu odgodu kako se ne bi dogodilo da tog dana izađe iz EU-a bez sporazuma.

„Ako neće biti sporazuma, dogodit će se tvrdi Brexit sa svim posljedicama“, upozorio je Macron.

Pokrenut dijalog o ribolovu

„U tom slučaju će se ubrzati završna faza priprema, ali mi smo bez sumnje najspremnija među direktno zahvaćenim državama”, dodao je.

Na pitanje zastupnika iz sjevernih dijelova Francuske o problemu ribara koji love u britanskim vodama, on je rekao da je o tom pitanju pokrenut dijalog s Britancima.

U Evropskoj uniji Zajednička ribarska politika omogućuje svim evropskim plovilima pristup u ribolovne zone drugih zemalja članica pod uvjetom da poštuju kvote izlova.

Ali uz Brexit, britanska vlada namjerava povratiti svoj pomorski suverenitet i kontrolu nad svojim vodama, prostranim i punim riba.

Izvor: Agencije