Macron: Evropsko-kineska klimatska saradnja presudna

Emmanuel Macron, Xi Jinping
Emmanuel Macron će posjetiti privredni sajam u utorak u društvu kineskog kolege Xi Jinpinga (EPA)

Suradnja između Europe i Kine na smanjenju emisija plinova odgovornih za klimatsko zagrijavanje bit će “presudna”, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u utorak, nakon što je Trumpova administracija podnijela formalan zahtjev za povlačenje SAD-a iz Pariškog sporazuma o klimi, prenosi Hina.

Američki korak prvi je formalni korak u jednogodišnjem procesu izlaska iz globalnog saveza za borbu protiv klimatskih promjena, dio šire strategije Donalda Trumpa da smanji pretjeranu regulaciju u američkoj industriji.

To se međutim zbiva u vrijeme kad mnogi znanstvenici i svjetske vlade zahtijevaju hitnu akciju da se izbjegne katastrofalni utjecaj na globalno zagrijavanje.

Kina i Francuska obećale su na ovogodišnjem summitu G20 da će “aktualizirati” svoje doprinose u borbi protiv klimatskih promjena izvan trenutnih kako bi pokazali “svoje najveće moguće ambicije”.

‘Kolektivno preuzeti zadaću’

Klimatski sporazum sklopljen 2015. u Parizu potiče zemlje da daju snažnija obećanja ako su to u stanju učiniti.

“Želimo li biti u skladu s Pariškim sporazumom, sljedeće godine morat ćemo povećati svoje obveze da smanjimo emisije, i moramo potvrditi nove obveze za 2030. i 2050.”, rekao je.

“Suradnja između Kine i Europske unije u tom poštivanju je presudna”, dodao je Macron.

“Sljedeće godine, moramo u skladu s programom poboljšanja, kolektivno preuzeti zadaću”, istaknuo je.

U obraćanju novinarima prije toga, ured francuskog predsjednika službeno je izrazio žaljenje zbog američkog koraka te rekao da će Macron i Xi potvrditi svoju predanost Pariškom sporazumu.

“Žalimo zbog toga i to čini francusko-kinesko partnerstvo u pogledu klimatskih promjena i bioraznolikosti još potrebnijim”, rekao je dužnosnik želeći ostati anoniman te dodao da “dogovor koji će biti sutra potpisan uključuje i poglavlje o neopozivosti Pariškog sporazuma”.

Emmanuel Macron je u ponedjeljak započeo svoj drugi posjet Kini pozivajući Europljane da govore i nastupaju zajedno kako bi imali veći utjecaj u gospodarskim pitanjima u trenutku kada je trgovinsko suparništvo Washingtona i Pekinga dosegnulo vrhunac.

Macron za jaču evropsku saradnju

“Postoje nacionalne agende (…) ali što više nastupamo kroz francusko-njemačku suradnju, a napose kao Europljani, to je veća naša vjerodostojnost i rezultati”, rekao je francuski predsjednik nekoliko sati nakon dolaska u Šangaj, prenosi agencija Hina.

Izjavu je dao pred francuskim i njemačkim poduzetnicima, sudionicima gospodarskog sajma u Šangaju, godišnjeg sajma na kojemu je Francuska ove godine počasni gost.

Emmanuel Macron će posjetiti sajam u utorak ujutro u društvu kineskog kolege Xi Jinpinga, koji je u ponedjeljak navečer priredio svečanu večeru za čelnike koji su dobili pozivnicu za sajam.

Francuski predsjednik je htio da ga na ovom putovanju prate njemačka ministrica prosvjete i znanosti Anja Karliczek i europski povjerenik za poljoprivredu, Irac Phil Hogan, koji će u novoj Komisiji biti zadužen za trgovinu.

“U sve nemirnijim međunarodnim prilikama” treba pokazati da je jača “europska suradnja” nužna kako bi se uspješno nosili s velikim kineskim i američkim kompanijama.

Takvo je jačanje nužno ne samo na gospodarskom i na tehnološkom polju – napose je osjetljivo pitanje 5G – nego i na klimatskom.

“Ne budemo li osnažili našu suradnju, nećemo imati rezultate” nakon istupanja Sjedinjenih Država iz klimatskog sporazuma, rekao je.

Problem trgovinskog rata

Macron je usto najavio da će u srijedu potpisati ugovor o oznakama zaštićenog zemljopisnog podrijetla (IGP) koje potvrđuju podrijetlo europskih proizvoda koji ulaze na kinesko tržište.

Kineski predsjednik pak želi učvrstiti svoje veze s Europljanima u trenutku kada se gospodarstvo njegove zemlje usporava, a taj trend dodatno pogoršava trgovinski rat s SAD-om.

Zapreke globalnoj trgovini moraju biti uklonjene i zemlje bi trebale podržati temeljna multilateralna načela dok se čvrsto suprotstavljaju protekcionizmu, rekao je Xi Jinping u utorak.

Govoreći u Šangaju na otvorenju kineskoga međunarodnog uvoznog sajma (CIIE) koji traje od 5. do 10. studenoga, Xi je istaknuo da se to mora učiniti kako bi se potaknula međunarodna suradnja i uklonile zapreke inovacijama.

Ponovio je široka obećanja da će se nastaviti otvaranje kineskog gospodarstva i tržišta te jačati zaštitu prava na intelektualno vlasništvo.

Francuski predsjednik pozvao je na prekid trgovinskog rata između SAD-a i Kine jer je taj spor, kako je ocijenio, negativno utjecao na globalnu ekonomiju, uključujući i Europsku uniju.

“Nitko ne pobjeđuje” u trgovinskom ratu, upozorio je Macron na Kineskom međunarodnom sajmu, prenosi Tanjug britanski list Guardian.

Takav spor, prema njegovim riječima, “samo stvara gubitnike” i ugrožava globalni rast.

Kritizirajući američki pristup, Macron je naveo da “jednostrano djelovanje i uporaba tarifa kao oružja” nisu put prema napretku, ali je također pozvao Kinu da ubrza otvaranje svojih tržišta.

Izvor: Agencije