Oglasi

Macron: Evropa se neće moći braniti bez prave vojske

Nacionalisti igraju na kartu straha drugih i samo zato što su izabrani ne znači da se ne mogu boriti protiv njihovih ideja, naglasio je francuski predsjednik.
Potrebna je snažna i suverena Evropa, kako bi se odbranili njeni interesi protiv Kine, Rusije, pa čak i SAD-a, rekao je Emmanuel MacronEPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron smatra da se Europa neće moći braniti "bez prave europske vojske".

"Moramo imati Europu koja će se moći braniti, ne samo oslanjajući se na SAD", poručio je on u intervjuu za Europe 1.

Po njegovim riječima, potrebna je "snažna i suverena Europa kako bi se obranili europski interesi protiv Kine, Rusije, pa čak i SAD-a, kao i internet divova", prenijela je agencija Bloomberg.

Najavio je okupljanje proeuropskih pokreta na izborima za Europski parlament naredne godine, upozorivši na porast nacionalizma u Europi.

Nacionalizam u porastu

"Svugdje u Europi nacionalizam je u porastu. Oni igraju na kartu straha drugih, žele zatvoriti granice. Samo zato što su izabrani ne znači da se ne mogu boriti protiv njihovih ideja", naglasio je Macron.

Govorio je i o odluci službenog Washingtona da se povuče iz sporazuma o nuklearnom razoružanju iz '80-ih godina prošlog stoljeća.

"Tko su glavne žrtve [odluke SAD-a]? Europa i njezina sigurnost", rekao je Macron.

Francuski predsjednik već je ranije upozorio da situacija u Europi podsjeća na situaciju između dva svjetska rata.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.