Macron danas s Hotijem, u četvrtak s Vučićem

Samit se organizira na tragu samita u Berlinu 29. aprila 2019. godine, kao rezultat koraka koje su preduzele Francuska i Njemačka (EPA)

Specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak u Berlinu se sastao sa njemačkim predsjednikom Frankom Walter Steinmeierom, šefom njemačke diplomatije Heikom Massom i sjavetnikom Angele Merkel za vanjske poslove Janom Heckerom.

”Razgovarali smo o dijalogu Srbije i Kosova kome posreduje Evropska unija i važnosti prvog sastanka na visokom političkom nivou koje se organizuje 12. jula nakon Pariškog samita”, naveo je Lajčak na Twitteru.

Ranije je objavljeno da će se francuski predsjednik Emmanuel Macron, uoči virtuelnog samita Kosova i Srbije 10. jula, odvojeno sastati s premijerom Kosova Avdullahom Hotijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Iz Hotijevog kabineta je najavljeno da će premijer Kosova u utorak razgovarati s Macronom u Jelisejskoj palati u Parizu, prenosi Beta.

U okviru priprema za samit Kosova i Srbije, francuski predsjednik će u četvrtak primiti Vučića, objavljeno je na sajtu Ambasade Francuske u Beogradu.

Na inicijativu Macrona, u petak će biti održan videosamit kako bi se oživio dijalog Srbije i Kosova, prekinut prije 18 mjeseci, i kako bi Evropska unija mogla posredovati i olakšati nalaženje rješenja.

Samit se organizira na tragu samita u Berlinu 29. aprila 2019. godine, kao rezultat koraka koje su preduzele Francuska i Njemačka, zajedno sa Srbijom i Kosovom, u cilju učvršćivanja stabilnosti Zapadnog Balkana i jačanja njihovih odnosa s EU-om.

Sastanak u Briselu u nedjelju

Na samitu u petak će učestvovati Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, Vučić, Hoti, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell te specijalni predstavnik EU-a za dijalog Srbije I Kosova Miroslav Lajčak.

Vučić i Hoti će se potom u nedjelju sastati u Briselu, što će označiti nastavak dijaloga Srbije i Kosova uz posredovanje EU-a.

U Briselu je najavljeno da će na tom sastanku će biti obnovljena rasprava i rad na postizanju sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, o svim otvorenim pitanjima.

Dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije počeo je 2011. godine, a obustavljen je krajem 2018. godine, zbog 100-postotnih taksi koji su vlasti Kosova uvele na uvoz robe iz Srbije.

Ta mjera je kasnije zamijenjena “reciprocitetom”, koji je nova Vlada Kosova ukinula dva dana po preuzimanju dužnosti, da bi pružila šansu za nastavak dijaloga.

Izvor: Agencije