Oglasi

Macron će pozvati Evropu na buđenje u velikom govoru uoči Brexita

Evropa mora pokazati više samopouzdanja u odnosu na suparničke svjetske sile, poručit će francuski predsjednik Macron.
Francuski predsjednik borit će se za 'Evropu koja štiti' na majskim evropskim izborima EPA

Emmanuel Macron opisat će Brexit kao poziv na buđenje u govoru ovog mjeseca u kojemu će istaknuti da Evropa mora pokazati više samopouzdanja u odnosu na suparničke svjetske sile, navode bliski izvori francuskog predsjednika.

Namjera mu je uputiti "upozorenje" kontinentu, navode pomoćnici opisujući najvažniji Macronov govor nakon onoga u septembru 2017. na Univerzitetu Sorbonne u Parizu gdje je zahtijevao temeljitu reformu Evropske unije, prenosi Hina.

"Ovo je kritično razdoblje", rekao je Reutersu izvor blizak Macronu. "Ako mi Evropljani ne želimo još jedan Brexit i ne želimo ostati u naivnoj odbrani statusa quo, onda se moramo probuditi."

Macronov govor poklapa se s rastućim tenzijama na Zapadu, uzdrmanom politikom "America prva" američkog predsjednika Donalda Trumpa i izlaskom Velike Britanije iz EU-a.

Kina i Rusija također postavljaju velike izazove.

Macronova borba

Iako će Macron koristiti izlazak Britanije iz EU-a planiran za 29. marta kao glavnu okosnicu svog govora, namjera mu nije ponuditi inicijativu kojom bi se deblokirala pat pozicija u pregovorima između Londona i Brisela, navodi izvor.

Datum i mjesto govora nisu još potvrđeni.

"Neće komentirati pregovore ili ponuditi neku vrstu 'Macronova plana' za rješavanje problema. Ideja je izvući lekcije iz Brexita", rekao je bliski izvor.

Prema stavu Macrona, Brexit je dio istog fenomena koji je doveo Trumpa na vlast i izazvao pokret 'žutih prsluka' u Francuskoj.

Francuski predsjednik borit će se za "Evropu koja štiti" na majskim evropskim izborima i nastojati pridobiti glasače planovima za reformiranje evropske trgovine, tržišnog natjecanja, digitalnih i klimatskih politika.

Govorom će također nastojati uvjeriti evropske kolege, koji su razvodnili njegove prijedloge iz 2017, da počnu razmišljati o Evropskoj uniji kao žilavijem geopolitičkom igraču u nemilosrdnom svijetu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.