Oglasi

Macron: Apsolutno posljednji rok za Brexit je 31. oktobar

Francuski predsjednik Emmanuel Macron želi da kraj oktobra bude krajnji rok za više puta odgađani izlazak Britanije iz Evropske unije.
Bila bi velika greška dalje odgađati izlazak Britanije iz EU, kaže MacronEPA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron smatra da bi 31. oktobar trebao biti krajnji rok za više puta odgađani izlazak Britanije iz Evropske unije.

Macron je bio jedan od onih evropskih čelnika koji su se protivili produživanju roka za izlazak Britanije kada je on pomaknut s marta na kraj oktobra, prenosi Hina.  

"Smatram da to treba biti krajnji rok, zato što ne želim da se novi sastav Komisije bavi time", rekao je, referirajući se na imenovanje novih čelnika evropskih institucija nakon nedavnih evropskih izbora.

Mogućnost produženja

"Mislim da bi bila velika greška dalje odgađati", dodao je.

Međutim, Macron je voljan dati još jedno produženje roka za Brexit u slučaju da Britanija zatraži vrijeme za drugo glasanje o izlasku.

"To je ostvarivo ako bi imali novi referendum ili skroz novi model koji bi bio prihvatljiv ostalim članicama i našem pregovaraču."

Macron je beskorisnim ocijenio svaki pokušaj Britanije za ponovnim pregovorima s ciljem da se ukloni takozvani irski 'backstop'.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.