Macareag: Nemamo instrukcije NATO-a o formiranju vojske Kosova

KFOR je garant sigurnosti na Kosovu (EPA)

Novopostavljeni komandant američke vojne baze Bondsteel na Kosovu Roy Macaraeg izjavio je u intervjuu Tanjugu, prvom datom srbijanskim medijima nakon ceremonije preuzimanja komande, da će njegova jedinica “biti spremna da izvede operacije u slučaju bilo kakvih nasilnih djelovanja protiv bezbjednosti i sigurnosti kako bi održali tu bezbjednost i sigurnost”.

On je tako odgovorio na pitanje kakva bi bila reakcija KFOR-a Multinacionalne borbene grupe Istok pod njegovom komandom u slučaju izbijanja nasilja nad Srbima nakon eventualnog proglašenja kosovske vojske na Dan albanske zastave.

“U vezi sa glasanjem o transformaciji Kosovskih sigurnosnih snaga (KBS) 28. novembra, to je politički proces, ali znate, ako se to desi, mi ćemo naravno biti u stanju da reagujemo. Trenutna pozicija KFOR-a je da postoji mandat (KBS) koji je na snazi. Ako taj mandat evolvira, onda će NATO i njegovi saveznici morati da ponovo procijene naše angažovanje ovdje na Kosovu. 

Tako da, ja kao komandant Multinacionalne borbene grupe Istok moram samo da se usredotočim na moju misiju, a to je misija KFOR, koju ćemo izvršiti onako kako nam komanda KFOR bude dala smjernice, bićemo u sinhronizaciji sa bilo čime što nam komanda KFOR i NATO saveznici i vodstvo NATO-a kažu da radimo”, rekao je Macaraeg.

On je rekao i da su oni spremni i istrenirani.

Macaraeg (lijevo) preuzeo je komandu američke vojne baze Bondsteel na Kosovu [KFOR Kosovo]

Sjajan i istreniran tim

“Imamo sjajan tim koji može da izvede bilo koju operaciju, tako da smo spremni”, rekao je Macaraeg.

Na pitanje da li je iz sjedišta NATO-a dobio konkretne instrukcije vezane za 28. novembar, Macaraeg je odgovorio odrično.

“Kratak odgovor, nisam”, naveo je on.

Upitan kako će se u Bondsteelu snaći u misiji održavanja mira, potpuno drugačijoj u odnosu na funkciju u Nacionalnoj gardi američke vojske gdje je bio kontrolor zadužen za budžet od 16 milijardi dolara, Macaraeg je kazao da ima “raznovrsno iskustvo”.

“Moj prethodni posao jeste bio da radim kao kontrolor Nacionalne garde, ja zaista jesam upravljao budžetom od 16 milijardi dolara za sve 54 američke savezne države i teritorije, ja na to gledam kao na liderstvo. Ja sam imao iskustva i u operacijama, komandovao sam artiljerijskim bataljonom, tako da sam kada se radi o liderstvu veoma uvjeren da mogu da izvedem ovu misiju kao komandant”, ocijenio je Macaraeg.

Prethodne misije

Na pitanje o poslu koji je obavljao u Pentagonu, gdje je nakon dobijanja čina pukovnika bio jedan od pet zamjenika Sekretara vojske u Ministarstvu odbrane SAD-a, i kako će mu to iskustvo pomoći u misiji u Bondsteelu, Macaraeg je kazao da će to “zapravo biti od velike pomoći”.

“Radićemo u NATO okruženju i dosta toga se zasniva na odnosima, traženju saradnje i radu sa ljudima, a kada radite u Pentagonu više od pet godina – tamo se sve svodi na odnose. Mislim da je ova misija totalno drugačija u odnosu na Irak i Afganistan, mislim da mi mnogo pomaže to što sam radio na takvom nivou”, rekao je Macaraeg.

Izvor: Agencije