Maas u Iranu: Uskoro spreman sistem zaobilaženja sankcija SAD-a

Maas i Zarif u Teheranu: Iran i Njemačka imali su „iskrene i ozbiljne“ razgovore o spašavanju sporazuma iz 2015. godine (AP)

Evropski sistem plaćanja, napravljen kako bi se zaobilazile sankcije Sjedinjenih Američkih Država Iranu, bit će uskoro spreman, objavila je Njemačka u ponedjeljak.

Šef njemačke diplomatije Heiko Maas danas je razgovarao sa iranskim predsjednikom Hassanom Rouhanijem i ministrom vanjskih poslova Mohammadom Javadom Zarifom u Teheranu u sklopu evropskih napora da se spasi nuklearni sporazum sa Iranom i ublaže sve jače tenzije na relaciji SAD-Iran.

Iran i Njemačka imali su „iskrene i ozbiljne“ razgovore o spašavanju sporazuma iz 2015. godine sa svjetskim silama, kazao je Zarif na zajedničkoj konferenciji za medije.

„Teheran će sarađivati sa potpisnicama iz EU kako bi spasili sporazum“, istakao je on.

Potpuno novi sistem

Maas je ranije naveo kako će sistem plaćanja poznat kao INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges, Instrument u pomoći trgovinskih razmjena) biti uskoro spreman za rad nakon višemjesečnih priprema.

„Ovo je instrument nove vrste, pa nije jednostavno njegovo pokretanje“, naveo je on ukazavši na složenost uvođenja potpuno novog sistema plaćanja.

„No, sve formalne potrebe su ispunjene i pretpostavljam da će sistem biti spreman za korištenje u bližoj budućnosti.“

Oprezno zatopljenje odnosa Teherana i Washingtona počelo je 2015. kada je postignut dogovor šest svjetskih sila i Irana kojim su ograničene njegove nuklearne aktivnosti. No, do sve većih tenzija došlo je odlukom američkog predsjednika Donalda Trumpa da povuče SAD iz sporazuma 2018. i vratio sankcije.

Iran je kritizirao evropske potpisnice sporazuma da nisu uspjeli spasiti pakt nakon povlačenja SAD-a.

„Ozbiljna je situacija u regiji. Eskalacija tenzija postaje sve težom za kontroliranje i vojna akcija ne bi bila u skladu sa interesima bilo koje strane. Njemačka, Francuska i Velika Britanija pozivaju na podršku dogovora i mi ispunjavamo šta smo potpisali. Dajemo sve od sebe sa spasimo propast sporazuma“, istakao je Maas.

Zabrinutost IAEA-e

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Abbas Mousavi ranije u ponedjeljak je rekao kako bi Iran razmotrio pregovore sa SAD-om ako se obustavi njegov „ekonomski terorizam“ protiv iranskog naroda.

„Do sada nismo vidjeli praktične i očigledne korake kojima bi evropske zemlje garantirale zaštitu interesa Irana“, rekao je on, prenosi Reuters.

Mousavi je naglasio kako Teheran neće razgovarati ni o kakvom pitanju izvan nuklearnog sporazuma.

Zarif je nakon sastanka sa Maasom istakao kako Iran nikada neće započeti rat, ali će uništiti svakoga ko ga napadne.

„Ko god započne rat sa nama, neće biti onaj koji će ga završiti“, upozorio je on i naveo kako je sa njemačkim kolegom imao „iskrene i ozbiljne“ razgovore u Teheranu o spašavanju nuklearnog sporazuma.

Kako prenosi Reuters, on je dodao kako će Teheran sarađivati sa evropskim državama potpisnicama sporazuma u nastojanju da se on spasi.

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Yukija Amano izrazio je danas zabrinutost zbog rastućih tenzija oko iranskog nuklearnog pitanja i dodao kako se nada da može biti pronađen način da se one smanje kroz dijalog.

Izvor: Al Jazeera i agencije