Maas: Razmjena teritorija bi destabilizirala Zapadni Balkan

Heiko Maas je rekao kako Njemačka ne vidi nikakvu alternativu pristupnom procesu (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas izjavio je u utorak kako se Njemačka zalaže da uskoro počnu pregovori Srbije i Kosova na inicijativu Evropske unije, kako bi se postigao sveobuhvatni sporazum, koji bi omogućio približavanje EU.

On je za Deutsche Welle ponovio stav zvaničnog Berlina da razmjene teritorija ili promjene granica ne bi doprinijeli stabilnosti u regiji, prenosi Tanjug.

Upitan kako vidi “alternative EU integracijama”, poput “mini Schengena”, norveškog modela, Maas je rekao kako Njemačka ne vidi nikakvu alternativu pristupnom procesu.

“Ne vidimo nikakvu alternativu ako želimo i dalje pružati podsticaje ozbiljnim i održivim reformama, poput onih koji se odnose na sektor pravne države. Pitanje može li se trenutni proces poboljšati je, prema mom mišljenju, sasvim drugo pitanje”, naveo je on.

Dodao je kako od jačanja dobrosusjedskih odnosa i ekonomske saradnje profitiraju sve države Zapadnog Balkana i kako ti procesi jačaju kompletnu regiju.

Maas je istakao kako je za Njemačku jasno da su države Zapadnog Balkana dio Evrope.

‘Za konstruktivnu saradnju s Rusijom’

“Njihova budućnost bi trebala biti unutar EU-a”, rekao je šef njemačke diplomatije.

On je pred odlazak u posjetu Sjevernoj Makedoniji kazao kako je, poslije neuspjeha Skoplja i Tirane da dobiju datum za početak pregovora, važno da te dvije države bez zastoja nastave reformske procese i da pokažu napretke na tom putu.

Ministar je rekao kako Njemačka, uprkos nekim razlikama u mišljenju, želi konstruktivnu saradnju s Rusijom i kako razumije koliko je važno održavanje dobrih odnosa i njegovanje prisnih kulturnih veza.

“To se ne kosi s članstvom u EU”, kazao je on te dodao kako Unijapredstavlja život u slobodi, sigurnosti i relativnom blagostanju i kako niko ne može ponuditi sličan model.

Podsjeća kako je EU u regiji prisutna svojim milijardama pomoći i brojnim savjetodavnim instrumentima, da je daleko najvažniji donator, a kako se samo Njemačka dodatno na bilateralnom nivou godišnje angažira sumom koja doseže trocifreni milionski nivo.

Izvor: Agencije