Maas putuje u Srbiju i na Kosovo, dijalog prioritet

Heiko Maas: Njemačka ostaje posvećena nastavku dijaloga Srbije i Kosova (EPA)

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas ocijenio je u ponedjeljak da je dobro što je došlo do nastavka dijaloga Srbije i Kosova te je najavio posjetu Beogradu i Prištini.

“Jasno mi je da moram otputovati u Srbiju i na Kosovo i poslati jak signal da je dijalog prioritet za nas”, rekao je on prilikom predstavljanja prioriteta njemačkog predsjedavanja Vijećem EU-a pred Vanjskopolitičkim odborom Evropskog parlamenta u Briselu.

Naveo je da se u Berlinu nedavno sastao sa specijalnim predstavnikom EU-a za dijalog Srbije i Kosova Miroslavom Lajčkom i istakao da će Njemačka ostati posvećena nastavku dijaloga te najavio angažaman EU-a u razgovorima.

‘Zemlje koje žele evropsku budućnost’

“U pitanju su zemlje koje žele evropsku budućnost i ne bi im trebalo dozvoliti da nam iskliznu, a znamo da drugi imaju interesa da utječu u toj regiji”, upozorio je Maas.

Šef diplomatije Njemačke ocjenjuje da je, pored “teške i kompleksne” situacije, u regiji sada došlo i do novog naleta pandemije korona virusa.

Maas je naveo da će se Njemačka truditi da do kraja svog predsjedavanja EU-om, do kraja godine, otvori pristupne pregovore sa Sjevernom Mekedonijom, ali je izrazio sumnju da će isto biti moguće i s Albanijom.

Izvor: Agencije