Maas: Protesti u SAD-u legitimni i razumljivi

Rasprave o tome da li u njemačkoj policiji ima rasizma pojačane su protestima koji su izbili nakon smrti Georgea Floyda (Reuters)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas podržao je u utorak proteste širom Sjedinjenih Američkih Država zbog ubistva Afroamerikanca tokom brutalnog policijskog privođenja i šireg problema sistemskog rasizma.

“Protesti protiv rasizma razumljivi su i legitimni. Nadam se da oni neće više biti nasilni, ali se još više nadam da će utjecati na stanje u SAD-u”, rekao je on novinarima nakon susreta s ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom, prenosi Hina.

Smrt Georgea Floyda nazvao je “groznom i šokantnom” i zatražio njeno razjašnjenje.

Maas je zatražio i istragu napada na televizijsku ekipu Deutsche Wellea (DW) u ponedjeljak u Minneapolisu.

Kritike nasilja prema novinarima

“Svako nasilje prema novinarima mora se ne samo kritizirati nego konzekventno istražiti i razjasniti kako bi novinarke i novinari bili zaštićeni prilikom obavljanja svog posla”, kazao je Maas.

Deutsche Welle je objavio da je televizijska ekipa napadnuta gumenim mecima dok je izvještavala s protesta u Minneapolisu.

Najmanje petorica američkih policajaca ranjena su u pucnjavi u nasilnim protestima, objavili su u utorak policija i mediji, nekoliko sati nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump rekao da će poslati vojsku ako se neredi ne zaustave.

U Njemačkoj je za vikend održan niz demonstracija u znak solidarnosti s Afroamerikancima, a najveće su bile u Berlinu i Muenchenu.

Izvor: Agencije