Maas odgovorio Trumpu: Njemačka ne ovisi o Rusiji

Njemački ministar je podsjetio da zvanični Berlin na Sjeverni tok 2 gleda kao na komercijalni, a ne kao na politički projekat (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas prokomentirao je optužbe predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa zbog plinovoda Sjeverni tok 2, rekavši kako svi argumenti američkog lidera nemaju veze s istinom i kako Njemačka ni na koji način nije zavisna od Rusije, prenose agencije.

Trump je, tokom svog izlaganja na Generalnoj skupštini Ujedijenih naroda u New Yorku, ponovo optužio Njemačku da u potpunosti zavisi od ruskih energenata.

Kao odgovor na Trumpove riječi, Maas je kazao da svi argumenti i činjenice koje je predsjednik SAD-a izložio nemaju veze s istinom i kako Njemačka uopće ne zavisi od Rusije, pogotovo kada se radi o energentima.

Osim toga, ministar je podsjetio da zvanični Berlin na Sjeverni tok 2 gleda kao na komercijalni, a ne kao na politički projekat.

Dodatna sigurnost Evropi

Upitan o smijehu njemačke delegacije kada je Trump u govoru pred Generalnom skupštinom UN spomenuo Sjeverni tok 2, Maas je rekao kako je smijeh možda izazvan time što diplomate uopće nisu bile iznenađene što ih je predsjednik SAD-a ponovo izdvojio na tu temu.

Prema njegovim riječima, Njemačka se “neće umoriti od iznošenja činjenica i pričanja da nije riječ o političkom, već, prije svega, ekonomskom projektu”.

Taj stav dijeli i Moskva, što je nedavno ponovio zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

On je kazao da i sa političke, ali i geopolitičke, tačke gledišta taj projekat donosi dodatnu sigurnost Evropi, prenose agencije.

Izvor: Agencije