Maas o Khashoggijevom ubistvu: Kazniti ubice i naredbodavce

'Nadamo se da će odgovorni biti kažnjeni', istakao je Maas (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas smatra da trebaju biti kažnjeni ne samo počinioci nego i oni koji su naredili ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, ako postoje dokazi.

Maas se u Berlinu sastao s generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjoernom Jaglandom nakon čega su održali konferenciju za medije, prenosi Anadolija.

Njemački ministar tom prilikom osvrnuo se i na ubistvo saudijskog novinara Khashoggija, ističući da su saudijskim zvaničnicima rekli da očekuju rasvjetljavanje tog slučaja.

Saudijski zvaničnici trebaju pružiti veću podršku

Podsjetio je i na ulogu Turske u istrazi te naglasio da saudijski zvaničnici moraju pružiti veću podršku istrazi nego što je to bio slučaj dosad.

Dodao je da je još mnogo pitanja neodgovoreno.

“Nadamo se da će odgovorni biti kažnjeni. Treba kazniti ne samo one koji su izvršili nego i one, ako postoje, koji su naredili ubistvo. Smatramo da Saudijci još nisu odgovorili na sva pitanja u ovom slučaju”, rekao je Maas.

Saudijska Arabija suočila se s kritikama iz cijelog svijeta zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Kolumnista Washington Posta nestao je 2. oktobra nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu da preuzme dokumente koji su mu bili potrebni da bi se vjenčao.

Prema tvrdnjama kancelarije državnog tužilaštva u Istanbulu, kad je ušao, odmah je ugušen, a zatim i raskomadan.

Izvor: Agencije