Maas: Njemačka spremna za rekonstrukciju Sirije poslije izbora

Ukazujući na ključnu poziciju Rusije u Siriji, Heiko Maas je poručio da je njihov cilj spriječiti moguću humanitarnu katastrofu (Arhiva)

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je da je njegova zemlja spremna preuzeti odgovornost za rekonstrukciju ako dođe do slobodnih izbora u Siriji.

On je, prije sastanka s ruskim kolegom Sergejom Lavrovom, kazao za njemačku novinsku agenciju dpa da će tokom sastanka jasno prenijeti ruskoj strani svoja očekivanja o zaustavljanju napada u sirijskom Idlibu, prenosi Anadolija.

Ističući da će tražiti garanciju povratka za izbjeglice iz Sirije, Maas je rekao da je “Njemačka spremna preuzeti odgovornost za rekonstrukciju ako dođe do slobodnih izbora”.

‘S Assadom nema trajnog rješenja’

Ukazujući na ključnu poziciju Rusije u Siriji, on je poručio da je njihov cilj spriječiti moguću humanitarnu katastrofu.

“Stabilnost je u interesu same Sirije”, rekao je.

Maas je zaključio da se sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom ne može zamisliti trajno rješenje i da će Sirijci svoju konačnu odluku donijeti na izborima u okviru procesa Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije