Maas: Ljetni odmor u Evropi moguć, ali uz ograničenja

Heiko Maas: Njemačka je svjetski prvak kada su putovanja u pitanju (EPA)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas je, nakon sastanka s kolegama iz država koje graniče s Njemačkom, izjavio da će ove godine ljetni odmor u Evropi biti moguć, ali uz ograničenja.

“U godini korona krize želimo omogućiti evropski ljetni odmor, ali moramo postupiti odgovorno. Da bi u tome uspjeli, odmor mora biti predvidiv i prije svega siguran”, rekao je on nakon sastanka.

Maas je kazao kako se sigurnost odnosi na dva aspekta: prvi je da se omogući siguran povratak njemačkih turista kući, za što je potrebno postepeno otvoriti granice i ukinuti pravila o karantinu, a drugi se odnosi na mjere protiv širenja pandemije korona virusa.

“Trebamo biti sigurni u to da se ne dogodi da ljetni turizam platimo drugim valom zaraze. Zato se moramo dogovoriti oko zdravstvenih i higijenskih standarda u turističkim centrima”, istakao je on.

‘Svjetski prvak u putovanjima’

Naglasio je da se Njemačka, kao “svjetski prvak kad su putovanja u pitanju”, osjeća posebno odgovorno kada je u pitanju ponovno otvaranje sezone putovanja.

Istakao je da se nada kako će preporuke njemačke vlade da se ne putuje u inostranstvo, barem što se tiče evropskih zemalja, 14. juna biti ukinute.

“Posljednjim razgovorima smo se približili tom cilju. I ovo usklađivanje stavova i mjera moramo nastaviti u sljedećim danima”, rekao je Maas.

Izvor: Agencije