Maas: Ko hoće u EU, mora da razgovara

Alexander Schallenberg je naglasio da Beč ima velika očekivanja od Njemačke u vezi Zapadnog Balkana (EPA)

Samo uz Evropsku uniju može se riješiti kosovsko pitanje, izjavio je šef njemačke diplomatije Heiko Maas, koji je poručio da, ko hoće u EU, mora da razgovara sa EU-om.

„Sve države Zapadnog Balkana žele evropsku perspektivu“, rekao je Maas u intervjuu za Deutsche Welle, prenosi Tanjug, te je istakao da, ako je žele, onda i politička rješenja, posebno sada u konfliktu Kosova i Srbije, moraju biti uz Evropsku uniju.

Ministar vanjskih poslova Njemačke je, kako je dodao, veoma siguran da će EU igrati važnu ulogu u nastavku pregovora.

Maas je rekao da će se Njemačka, tokom predsjedavanja EU-om u drugoj polovini godine, baviti i Zapadnim Balkanom.

„Ako na Zapadnom Balkanu u nekom trenutku žele da stignu u Evropu, onda dijalog moraju da vode prije svega sa EU-om“, dodao je on.

„Vjerujem da to na Zapadnom Balkanu znaju i da će EU, posebno sada, pojačati svoj angažman”, istakao je Maas.

Prve pristupne konferencije o kraja godine?

Dok pregovori Srbije i Kosova pod pokroviteljstvom EU-a još nisu dogovoreni, dvije strane će se u junu sastati na razgovorima u Bijeloj kući, iz posredstvo SAD-a.

Osim toga, Maas je danas, tokom posjete Beču, izjavio da EU mora snažnije da se uključi u regiju Zapadnog Balkana, dok je važnost te regije naglasio i njegov austrijski kolega Alexander Schallenberg.

Schallenberg je na zajedničkoj konferenciji za štampu naglasio da Beč ima velika očekivanja od Njemačke tokom njenog predsjedavanja EU-a, u vezi Zapadnog Balkana.

Maas, koji je doputovao u Beč kako bi predstavio prioritete Berlina tokom predsjedavanja EU-om od 1. jula, ukazao je da Njemačka želi do kraja godine prve pristupne konferencije.

Izvor: Agencije