Maas: Interesi EU-a i SAD-a nisu uvijek isti

Heiko Maas
Maas kaže da je regionalna saradnja opterećena različitim problemima i pitanjima (EPA)

Ministar vanjskih poslova Njemačke Heiko Maas izjavio je kako se interesi zemalja članica Europske unije ne podudaraju uvijek s interesima Sjedinjenih Američkih Država.

On je dao intervju za njemački list Frankfurter Rundschau, a u kojem je govorio o odnosima EU-a i SAD-a.

Istaknuo je kako Amerikanci žele osvojiti Evropu zbog svojih interesa.

“Međutim, interesi država članica EU-a nisu uvijek identični s interesima SAD-a. Stoga Europa mora zastupati svoje interese što je više moguće”, smatra Maas, kako prenosi Anadolija.

Na pitanje jesu li Europljani sposobni to učiniti, Maas odgovara potvrdno.

“Da. Europljani su reagirali protumjerama na dodatne tarife na aluminij i čelik koje je nametnuo SAD. Isto tako, svi su za očuvanje sporazuma s Iranom. Naravno, često je teško za 28 zemalja da govore jednim glasom. No, ovaj primjer pokazuje da Europljani razumiju da je to jedini način na koji se naš glas može čuti”, poručio je šef njemačke diplomacije.

Svijet bez pravila – loš svijet

Dodao je kako Europa i Amerika moraju otvoreno vjerovati u transatlanske odnose te poručio kako bi “svijet bez pravila postao jedan loš svijet”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je u subotu da se multilateralni svjetski poredak raspada, ali da to ne znači da ga treba uništiti, očito kritizirajući izolacionističku politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

“Moramo se boriti za Europu, moramo se boriti za multilateralizam, protiv onih koji misle da sve mogu sami”, rekla je ona na Konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Berlin je zabrinut za multilateralnu suradnju nakon povlačenja SAD-a pod predsjednikom Trumpom iz nekoliko međunarodnih ugovora, uključujući Pariški klimatski pakt i iranski nuklearni sporazum, dogovor o zabrani nuklearnih projektila srednjeg dometa – INF i Trumpovih jednostranih odluka o povlačenju iz Sirije i Afganistana.

Izvor: Agencije