Maas: Haftar obećao da će poštivati primirje

Libija
Snage Vlade nacionalnog jedinstva posljednjih sedmica suzbile su 14-mjesečni napad na Tripoli (Reuters)

Libijski general Khalifa Haftar izjavio je da je spreman poštivati prekid vatre u Libiji, potvrdio je šef njemačke diplomatije Heiko Maas.

Haftar je, također, izrazio spremnost da učestvuje na međunarodnoj konferenciji o Libiji koja će u nedjelju biti organizirana u Berlinu, dodao je Maas, koji se u Benghaziju sastao s libijskim generalom, prenosi agencija Beta.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je pozitivna vijest da je Haftar spreman na poštivanje primirja.

Kako tvrdi Anadolija, Merkel je također kazala da će na nedjeljnoj konferenciji o Libiji prvenstveno tražiti poštivanje postojećeg embarga Ujedinjenih nacija na uvoz oružja u Libiju.

Pregovore napustio bez potpisa

Inicijativom Turske i Rusije u Libiji je primirje proglašeno 12. januara, a pregovori u Moskvi nisu rezultirali potpisivanjem mirovnog sporazuma jer je Haftar pregovore napustio bez potpisa.

U Berlinu će 19. januara biti održana međunarodna konferencija na kojoj će učesnici tražiti rješenje za krizu u Libiji.

Na konferenciji će učestvovati delegacije Turske, SAD-a, Rusije, Velike Britanije, Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Republike Kongo, Italije, Alžira te Ujedinjenih nacija, Evropske unije, Afričke unije i Arapske lige. Pozvani su i šef međunarodno priznate Vlade nacionalnog jedinstva Libije Fayez Al-Sarraj i vođa nelegitimnih snaga sa istoka Libije Khalifa Haftar.

 

 

Prekid vatre u Libiji stupio je na snagu u nedjelju nakon nekoliko mjeseci sukoba.

Uzajamne optužbe za kršenje primirja

Obje strane ranije su navele da prihvataju prekid vatre i prestanak neprijateljstva, ali su se uzajamno optuživale za kršenje primirja.

Na pregovorima, održanim 14. januara u Moskvi pod pokroviteljstvom Turske i Rusije, međunarodno priznata vlada u Tripoliju na čelu s Fayezom al-Sarrajem potpisala je sporazum o prekidu vatre, ali je zapovjednik istočnih snaga Khalifa Haftar zatražio još vremena i napustio pregovore ne potpisavši sporazum.

Izvor: Agencije