Oglasi

Maas: Evropa mora naći novu ravnotežu sa SAD-om

Njemački šef diplomatije je dao do sada najsnažniji signal da ova zemlja više ne vidi svoje 70-ogodišnje prijateljstvo sa SAD-om kao bezuvjetno.
Heiko Maas je kao izazove za Evropu naveo, uz SAD, i Rusiju i KinuEPA

Evropa mora pronaći "novu ravnotežu" u odnosu sa Sjedinjenim Američkim Državama u svjetlu izazova koje donosi vlada američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavio je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

To su izazovi poput napuštanja klimatskog sporazuma iz Pariza i nuklearnog dogovora s Iranom, prijetnje sankcijama nad evropskim partnerima, kao i protekcionizam.

"Mi, Evropljani, moramo djelovati kao savjestan protuuteg kad SAD prekorači crvenu liniju", istaknuo je njemački ministar u govoru u Berlinu o budućoj njemačkoj evropskoj politici.

Evropske snage za vojne intervencije

U njemu je Maas dao do sada najsnažniji signal da Njemačka više ne vidi svoje 70-godišnje prijateljstvo sa SAD-om kao bezuvjetno.

Kao izazove za Evropu naveo je, uz SAD, i Rusiju i Kinu.

"Trumpova egoistična politika 'Amerika prva', ruski napadi na međunarodno pravo i državni suverenitet i ekspanzija gigantske Kine: svjetski poredak na kakav smo bili navikli više ne postoji", naglasio je.

"Kad američka vlada agresivno propitkuje naše vrijednosti i interese, moramo djelovati čvršće."

Maas smatra kako Evropska unija treba osmisliti strategiju za sve snažniju ekonomsku i političku ulogu Kine.

'Britanci su shvatili...'

Podržao je francuski prijedlog stvaranja evropskih snaga za vojne intervencije i ustvrdio kako u njih treba pozvati i Veliku Britaniju, čak i nakon što napusti EU.

Maas smatra kako postoje sve veći znakovi britanske nervoze zbog izolacije u nesigurnom međunarodnom okruženju, no kaže da ne vidi naznake da će London ponovo razmotriti odluku o napuštanju bloka.

"Mislim da su Britanci shvatili... da se SAD mijenja, nisu više bliski kao prije... a sad više neće biti ni članovi EU-a."

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.