Maas: EU mora smanjiti ovisnost

Tamo gdje je u pitanju zdravlje i sigurnost našeg stanovništva, EU mora garantirati sigurnu opskrbu", rekao je Heiko Maas (EPA)

Evropa treba biti manje ovisna o drugim zemljama u strateškim područjima poput zdravstvenog i energetskog sektora, kazao je u ponedjeljak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas ambasadorima Njemačke okupljenima na online konferenciji.

“Hitno moramo smanjiti našu ovisnost u strateškim vitalnim područjima: u zdravstvenom sektoru, ali jednako što se tiče energije, informacijskih tehnologija, hrane, logistike i sirovina, poput rijetkih zemnih metala”, rekao je Maas u Berlinu, prenosi Hina pozivajući se na dpa.

“Tamo gdje je u pitanju zdravlje i sigurnost našeg stanovništva, EU mora garantirati sigurnu opskrbu”, rekao je.

Njemački šef diplomatije istodobno je negirao da to znači odbacivanje slobodne trgovine.

“Ali ravnoteža između međunarodne podjele rada i rizika strateške ovisnosti mora biti uspostavljena na drugi način”, kazao je. “Volio bi da Njemačka i Europa budu u tome pioniri”, dodao je Maas.

Evropski utjecaj u svijetu

Maas je, u uputama njemačkim predstavnicima za šestomjesečno predsjedanje EU-om u drugoj polovici 2020., kazao da je također cilj osigurati evropski utjecaj u svijetu nakon pandemije.

Njemački ministar vanjskih poslova kazao je da će pandemija snažno utjecati na vanjsku i sigurnosnu politiku te bi mogla pogoršati globalne neravnoteže, iako nije jasno koja će zemlja izaći iz pandemije kao pobjednik.

“Najviše se ljudi kladi na Kinu, ali je li to tako jednostavno?”, kazao je Maas.

“Hoće li međunarodne kompanije nastaviti proizvoditi ‘na vrijeme’ u Kini ako uzroci krize ovakvog tipa nisu razjašnjeni na provjerljiv način”, dodao je.

Maas je također ukazao na “iskrivljenu sliku” SAD-a koja prikazuje zemlju sa zdravstvenim sistemom koji se urušava i s ogromnom nezaposlenošću.

Svi se stručnjaci slažu da će digitalna ekonomija biti jača nakon ove krize, pa tako i mnoge velike američke kompanije, podsjetio je Maas.

Izvor: Agencije