Maas: EU mora otvoriti vrata Sjevernoj Makedoniji

Heiko Maas, Nikola Dimitrov
Maas je podsjetio da se s Dimitrovim sastao u Berlinu i da su se njihovi susreti intenzivirali, što pokazuje koliko je Sjeverna Makedonija važna (EPA)

Nitko u Europskoj uniji ne dovodi u pitanje perspektivu pristupanja Sjeverne Makedonije, poručio je u srijedu u Skoplju njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas, ističući da Unija “mora otvoriti vrata” toj balkanskoj zemlji.

“Moramo otvoriti vrata EU-a zemlji koja je uspjela napraviti bolne kompromise sa susjedima i počela dugoročne reforme, što je u duhu europskog projekta”, rekao je Maas na zajedničkoj konferenciji za novinare s kolegom iz Sjeverne Makedonije Nikolom Dimitrovom, prenosi Tanjug.

Maas je podsjetio da se s Dimitrovom sastao prije dva mjeseca u Berlinu te da su njihovi susreti bili učestaliji u prethodnom razdoblju, što, kako je naveo, pokazuje koliko je Sjeverna Makedonija važna, kao i koliko je važan proces pristupanja.

Kazao je kako će Njemačka nastaviti podržavati europski put Sjeverne Makedonije.

Maas: Na Njemačku se možete osloniti

“Na Njemačku se u tomu možete osloniti”, rekao je Heiko Maas na zajedničkoj novinskoj konferenciji, prenijela je Hina.

Uoči polijetanja iz Berlina Maas je rekao kako “želimo da EU ispuni svoje obećanje Sjevernoj Makedoniji i Albaniji”.

“Ne samo zbog naše vjerodostojnosti nego i zato što je naš strateški interes stabilna i sigurna regija u srcu Europe”, istaknuo je tada Maas. 

Prošlog se mjeseca čelnici EU-a nisu uspjeli dogovoriti, zbog protivljenja Francuske, Danske i Nizozemske, o početku pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom iako je učinila sve što su od nje tražili, pa i promijenila svoje ime kako bi okončala dugogodišnji spor s Grčkom.

Te članice EU-a tvrde da Sjeverna Makedonija i Albanija trebaju provesti dodatne upravne i pravosudne reforme.

Izvor: Agencije