Maas: Aneksija Zapadne obale u sukobu s međunarodnim pravom

Maas: 'Njemačka ostaje posvećena rješenju proisteklom iz pregovora između Izraela i Palestine' (Reuters)

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas upozorio je u srijedu Izrael da bi pripajanje Zapadne obale dovelo do kršenja međunarodnog prava, ali je odbio reći kako bi Njemačka ili Evropa u tom slučaju reagirale.

Jerusalem je bio prvo odredište njemačkog ministra vanjskih poslova izvan Evrope od početka pandemije, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Maasova posjeta uslijedila je nekoliko sedmica nakon što je Izrael saopćio da svoju vlast namjerava proširiti i na Zapadnu obalu, u skladu s kontroverznim bliskoistočnim planom američkog predsjednika Donalda Trumpa.

‘Jednostrano prekrajanje mape’

Maas je na konferenciji za novinare izjavio da Njemačka i Evropska unija “traže dijalog” s Izraelom, ali je nedvosmisleno naglasio da aneksiranje Zapadne obale EU smatra suprotstavljenim međunarodnom pravu.

Planovi za aneksiju Zapadne obale naišli su na osudu nekih od najbližih saveznika Izraela, uključujući Njemačku, koja je navela da bi jednostrano prekrajanje mape Bliskog istoka uništilo sve nade u uspostavljanje palestinske države i postizanje dogovora između dvije strane.

Ministar je rekao da Njemačka ostaje posvećena rješenju proisteklom iz pregovora između Izraela i Palestine i da je spremna pružiti podršku inicijativi za razgovor tih dviju strana.

Izvor: Agencije