Luli da Silvi sudit će se zbog korupcije

Lula da Silva decenijama je smatran ikonom Radničke partije (Reuters)

Bivšem brazilskom predsjedniku Luizu Inaciju Luli da Silvi sudit će se za korupciju, objavio je savezni državni advokat Sergio Moro pošto je tužilaštvo optužilo popularnog ljevičara da je bio “vrhovni vođa” korupcijske mreže u naftnoj javnoj kompaniji Petrobras.

Lula (70), koji je bio predsjednik od 2003. do 2011., i u Brazilu je više od dva desetljeća bio smatran političkom ikonom, optužen je za primanje 1,11 miliona dolara mita u skandalu koji je zemlju gurnuo u haos, a optuženi su najutjecajniji lideri i stranke da su “duboko grabili” u fondove naftne kompanije. 

Dilmu Rousseff, koja je Lulu naslijedila, brazilski Senat proglasio je krivom za kršenje budžetskih propisa te je smijenjena prošli mjesec.

Odlukom da pred sud bude izveden bivši predsjednik, mogao bi biti onemogućen Lulin povratak na političku scenu 2018. godine kada se bude vodila predsjednička kampanja.

Lula popularan uprkos optužbama

Suđenje Luli, ikoni socijalne države i ekonomskog buma u Brazilu u prvoj deceniji 2000-ih, moglo bi raspršiti nade Radničke stranke (PT) da se vrati na vlast, pa čak i da politički preživi, ocjenjuju neki stručnjaci. Lula je suosnivač Radničke stranke čijih je 13 godina na vlasti završilo opozivom Dilme Rousseff.

Optužbe protiv Rousseff nisu povezane sa slučajem Petrobras, no taj skandal u kombinaciji s najgorom recesijom doprinio je njenom padu.

Uprkos optužbama za korupciju, nedavne ankete pokazuju da je Lula i dalje vodeći kandidat za predsjedničke izbore 2018. 

Bivšeg predsjednika tereti se za korupciju, za što je predviđena kazna od 16 godina zatvora po svakoj tački, zatim za pranje novca, za što bi mogao dobiti 10 godina zatvora. Bude li proglašen krivim, konačnu odluku o kazni određuje sudija.

Izvor: Agencije