Lula odustao od izbora u Brazilu, Bolsonaru prednost

Luiz Inacio Lula da Silva, najpopularniji brazilski političar, od aprila služi 12-godišnju kaznu za korupciju (EPA)

Bivši predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva odustao je u utorak od kandidature za predsjedničke izbore u Brazilu, na kojima je bio veliki favorit, te podržao svog zamjenika Fernanda Haddada, prema informacijama izvora iz njegove stranke, prenosi AFP.

Nakon višesatnog sastanka, Lulina Radnička stranka odlučila je zamijeniti bivšeg predsjednika Haddadom, nakon što je 1. septembra Viši izborni sud poništio Lulinu kandidaturu.

“Donesena je odluka”, rekao je jedan zvaničnik stranke na pitanje o Lulinoj zamjeni Haddadom, u očekivanju službene objave velike ljevičarske stranke u Curitibi.

Brazilski sud u petak je zabranio bivšem predsjedniku da se takmiči na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, zbog presude za korupciju.

Služi 12-godišnju kaznu za korupciju

Lula, najpopularniji brazilski političar, od aprila služi 12-godišnju kaznu za korupciju.

Uprkos presudi, on je u ispitivanjima javnog mišljenja vodio sa 39 posto podrške.

Njegovim odustajanjem, na posljednjim anketama najbolje stoji kandidat krajnje desnice Jair Bolsonaro, sa 26 posto glasova, u istraživanju javnog mišljenja Ibopea za prvi krug glasanja, a u simuliranim scenarijima drugog kruga Bolsonaro je bio izjednačen s glavnim protivnicima.

Ljevičar Ciro Gomes je imao 11 posto, dok su ekolog Marina Silva i kandidat koji podržava tržišnu ekonomiju Geraldo Alckmin izjednačeni na trećem mjestu sa devet posto podrške.

Haddad je dobio osam posto.

Prednost nakon napada nožem

Bolsonaro (63) je uboden nožem u napadu na predizbornom skupu prošlog četvrtka u gradu Juiz de Fora na jugu Brazila.

I dalje je u ozbiljnom stanju i nalazi se u jedinici intenzivnog liječenja te će se morati podvrgnuti još jednoj velikoj operaciji.

Ne izgleda vjerovatno da će biti u stanju nastaviti kampanju prije izbora 7. oktobra.

U istraživanju javnog mišljenja, Ibope je anketirano 2.002 ljudi od 8. do 10. septembra i ima marginu greške od dva postotna boda.

Izvor: Agencije