Lula: Glasajte za Haddada, umjesto za fašističku prijetnju Boslonara

Haddad, bivši ministar obrazovanja, pozvao je Brazilce da, dajući mu glas, izraze podršku osnivaču stranke Luli da Silvi (EPA)

Bivši brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva pozvao je iz zatvora Brazilce da u drugom krugu predsjedničkih izbora glasaju za njegovog zamjenika Fernanda Haddada, umjesto, kako je rekao, “fašističke prijetnje” koju predstavlja desničar Jair Bolsonaro.

“Ovo je vrijeme da se ujedine ljudi, demokrati i svi oko kandidature Haddada”, napisao je on u pismu koje je objavila njegova Radnička stranka.

Lula je upozorio kako je ovo vrijeme kada fašistička prijetnja gravitira iznad Brazila, pozvavši sve koji brane demokratiju da brane demokratsku državu zasnovanu na zakonu.

Završio u zatvoru zbog korupcije

On je, prema anketama, bio u vodstvu među kandidatima za predsjednika, ali mu je zabranjeno učešće na izborima, nakon što je u aprilu završio u zatvoru, zbog optužbi za korupciju, pa ga je naslijedio Haddad, bivši gradonačelnik Sao Paula.

U vodstvu nakon prvog kruga izbora bio je kandidat krajnje desnice Bolsonaro, sa 46,7 posto glasova, dok je Haddad dobio 28,37 posto.

Prema istraživanju koje je objavila informativna internetska stranica G1, 57 posto birača reklo je da će glasati za Bolsonara, bivšeg oficira kopnene vojske, a samo 43 posto se opredijelilo za ljevičarskog suparnika Haddada.

Hiljade vojnika za sigurnost izbora

Bolsonarova vojna pozadina i veze, kao i njegovi seksistički i rasistički stavovi izazivali su zabrinutost kod njegovih kritičara da bi dolaskom na mjesto predsjednika mogao potkopati brazilsku demokratiju.

Haddad, bivši ministar obrazovanja, pozvao je Brazilce da, dajući mu glas, izraze podršku osnivaču stranke Luli da Silvi, koga mnogi glasači povezuju s uspješnim ekonomskim vremenima i smanjivanjem neravnopravnosti.

Na dan drugog kruga, u nedjelju, 28. oktobra, vojska će razmjestiti 27.000 vojnika kako bi građanima garantirala sigurnost.

Izvor: Agencije