Luksemburg uvodi časove kodiranja od prvog razreda

"Digitalne vještine su 'dvije noge na kojima će mladi morati naučiti hodati' u eri modernih tehnologija", kaže luksemburški ministar (Al Jazeera)

Vlasti Luksemburga, jedne od najmanjih, ali najbogatijih država u Evropi, uvode časove kodiranja u sve svoje škole.

Claude Meisch, ministar obrazovanja Luksemburga, rekao je novinarima da će nastava iz kodiranja postati dio nastavnog programa Luksemburga već od početka sljedeće školske godine, prenijela je Anadolija.

Istakao je da će svi učenici u toj zemlji tako vrlo rano naučiti kako kodirati, a imat će i časove o računarskom razmišljanju (RR).

Računarsko razmišljanje (RR) proces je koji generalizira rješenje za neodređene probleme. Otvoreni problemi potiču potpune, smislene odgovore na osnovu više promjenjivih, koje zahtijevaju da koriste razlaganje, reprezentaciju podataka, uopćavanje i modeliranje algoritama koji se zasnivaju na računarskom razmišljanju.

U Finskoj kodiranje uvedeno 2016.

Meisch je također rekao da su digitalne vještine “dvije noge na kojima će mladi morati naučiti hodati” u eri modernih tehnologija kako bi u kasnijoj fazi života bili mnogo spremniji i konkurentniji na tržištu rada.

Među prvim zemljama u svijetu koje su u nacionalni nastavni plan uvele kodiranje jest i Finska, u kojoj je od jeseni 2016. kodiranje postalo obavezna nastavna aktivnost, počevši od prvog razreda.

Izvor: Agencije