Luksemburg prvi u EU legalizira kanabis

Marihuana, Kanabis
Luksemburg je već legalizirao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe (AP)

Luksemburg je pozvao susjede iz Europske unije da ublaže zakone vezane za opojne droge nakon što je ministar zdravstva te države Etienne Schneider potvrdio planove da postanu prva europska država koja će legalizirati proizvodnju i konzumiranje kanabisa.

“Ove politike, koje se trenutačno provode i koje postoje već 50 godina, očito ne funkcioniraju. Zabranom svega samo smo privukli mlade ljude da to konzumiraju. Nadam se da ćemo svi imati otvoreniji stav prema drogama”, kazao je Schneider.

Očekuje se da će punoljetni stanovnici te države moći kupovati kanabis u rekreativne svrhe za dvije godine.

Država će u međuvremenu regulirati proizvodnju i distribuciju kanabisa.

Zabranjena proizvodnja kod kuće

Krajem godine bit će predstavljen nacrt zakona s više detalja o tipovima kanabisa koji će biti na prodaju i načinu njegova oporezivanja, piše britanski The Guardian.

Schneider je kazao da će zakonom najvjerojatnije biti zabranjeno osobama koje nisu državljani Luksemburga kupovati kanabis kako bi se spriječio narkoturizam. Najvjerojatnije će biti zabranjena i proizvodnja u privatnim kućama.

Maloljetnici između 12 i 17 godina neće biti kriminalizirani budu li posjedovali pet i manje grama droga, ali će se za posjedovanja većih količina novčano kažnjavati visokim kaznama.

Luksemburg je već legalizirao upotrebu kanabisa u medicinske svrhe. Posjedovanje male količine kanabisa u rekreativne svrhe također je dekriminalizirano, ali su kupnja, prodaja i proizvodnja zasad nelegalne.

Izvor: Agencije