Oglasi

Luksemburg prva država s besplatnim javnim prijevozom

Luksemburg ima približno 600.000 stanovnika, a još ih 200.000 svakodnevno dolazi na posao iz Francuske, Belgije i Njemačke.
Ekološka pitanja bit će prioritet nove vlade LuksemburgaAP

Plaćanje javnog prijevoza u vozovima, tramvajima i autobusima ukida se u ljeto 2019, čime će Luksemburg postati prva država u svijetu s besplatnim javnim prijevozom, najavila je nova koalicijska vlada, koju opet vodi premijer Xavier Bettel.

Bettel, čelnik Demokratske stranke, koja će sastaviti koalicijsku vladu sa Socijalističkom strankom (ljevica) i strankom Zelenih, obećao je u kampanji prioritet dati ekološkim pitanjima, prenosi Hina pozivajući se na The Guardian.

Osim besplatnog javnog prijevoza, vlada je u srijedu najavila legalizaciju kanabisa te uvođenje dva nova državna praznika.

Grad Luxembourg, prijestonica Velikog Vojvodstva Luksemburga, među vodećim je državama u svijetu po saobraćajnom zagušenju.

U gradu živi otprilike 110.000 ljudi, a još ih 400.000 stiže na posao javnim prijevozom.

Dnevno 'granicu' pređe 200.000 radnika

Studija je pokazala da su vozači u glavnom gradu u 2016. proveli 33 sata u saobraćajnim čepovima.

Država Luksemburg ima približno 600.000 stanovnika, a još ih 200.000 svakodnevno dolazi na posao iz Francuske, Belgije i Njemačke.

Vlada Luksemburga već je uvela besplatni javni prijevoz za svako dijete i osobu do 20 godina te dvosatni javni prijevoz za dva eura.

Kako je riječ o državi od samo 2.590 km2, to pokriva gotovo sve vožnje.

Učenici srednjih škola već uživaju u besplatnom javnom prijevozu od kuće do škole.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.