Lukašenko se izvinio Westerwelleu

Lukašenko je, međutim, ponovio da on osuđuje homoseksualne odnose (EPA)

Predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko uputio je izvinjenje njemačkom ministru inostranih poslova Guidu Westerwelleu  zbog kritika upućenih na račun njegove seksualne orijentacije, javlja RIA Novosti.

“Iskreno sam rekao Westerwelleu, oči u oči, da mora da vodi normalan život”, rekao je Lukašenko, ali nije precizirao kada je to rekao. Westerwelle je bio u Bjelorusiji u novembru.  Mediji su prenijeli Lukašenkovu izjavu da bi “homoseksualce rado poslao na kolektivnu farmu”.

“Moje riječi su ga uvrijedile. Još se kajem zbog svojih riječi. Pitam se šta me je nagnalo da ih izgovorim”, rekao je Lukašenko na sastanku sa ruskim novinarima.

Ostao pri stavu

Lukašenko je, međutim, ponovio da on osuđuje homoseksualne odnose.

Istovremeno, Lukašenko izjavio je da lideri Libije, Venecuele i Kube – Maammar Gaddafi, Hugo Chavez i Fidel Castro, nisu loši ljudi i da su dobri političari, preporučujući istovremeno Bjelorusima da se za njega kao predsjednika drže kao “za slamku”.

Godine 2010. Lukašenko je ponovo dobio na izborima u sličnom scenariju kao i 2006.godine, sa 79,7 posto glasova, prema službenim rezultatima, u koje su mnogi sumnjali.

Predsjedničke izbore su tada obilježili protesti, optužbe za lažiranje rezultata, što je vodilo brutalnom odgovoru policije, te masovnim hapšenjima opozicionara.

Lukashenkovu vladavinu, koja traje od 1994.godine, Sjedinjene Države su nazvale posljednjom pravom diktaturom u Evropi.

Bjeloruski predsjednik je svojevremeno izrazio žaljenje za raspadom Sovjetskog Saveza, a hvalio je Hitlerove vladalačke sposobnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije