Lukašenko: Putin bi energetskom ucjenom pripojio Bjelorusiju

Aleksandar Lukašenko je nedavno optužio Kremlj da ne ispunjava svoje obaveze o snabdijevanju energijom (EPA)

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da je pod pritiskom Kremlja kako bi se Bjelorusija pripojila Rusiji, a u zamjenu dobila povoljnije cijene za isporuke goriva.

“Rusko rukovodstvo aludira na integraciju Bjelorusije u zamjenu za objedinjenu cijenu energenata”, rekao je on, prepričavajući nedavni sastanak u Sočiju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Lukašenko je izrazio uvjerenje da ni Rusi, ni Bjelorusi ne bi željeli ići tim putem, prenosi Beta.

Predsjednik Bjelorusije, koji vodi zemlju od 1994. godine, sve više osuđuje ruski pritisak, navodeći da Putin želi dalju integraciju dvije savezničke zemlje.

Rafinerije na minimumu

Lukašenko je nedavno optužio Kremlj da ne ispunjava svoje obaveze o snabdijevanju energijom, dok neki u Bjelorusiji strahuju da bi Putin mogao razmotriti spajanje dvije nacije kako bi proširio svoju vlasti.

Kremlj je, sa svoje strane, naveo da Bjelorusija, koja se oslanja na rusko snabdijevanje energijom, treba prihvatiti veću ekonomsku saradnju ako želi dobiti ruske energente po subvencioniranim cijenama.

Tranzitne isporuke ruske sirove nafte u Evropu preko Bjelorusije nastavljaju se nesmetano, ali su bjeloruske rafinerije nafte svedene na minimalan kapacitet, što je zemlji uskratilo glavni izvor prihoda.

Bjelorusija se ranije bavila izvozom naftnih derivata proizvedenih od jeftine ruske nafte.

Izvor: Agencije