Oglasi

Lukašenko položio zakletvu na iznenadnoj inauguraciji

Na ceremoniju u Palati nezavisnosti u Minsku pozvano nekoliko stotina zvanica.
Opozicionari višegodišnjeg lidera Bjelorusije optužuju za namještanje rezultata izboraAP

Aleksandar Lukašenko položio je danas zakletvu za nov mandat predsjednika Bjelorusije, na iznenadnoj inauguraciji bez prethodne najave, javila je agencija Belta na koju se pozivaj Tanjug.

Bjeloruska agencija navodi kako je na ceremoniju u Palati nezavisnosti u Minsku pozvano nekoliko stotina zvanica.

Ceremonija, koja se obično najavljuje unaprijed kao veliki državni događaj, uslijedila je poslije spornih izbora 9. augusta na kojima je Lukašenko, kako je on objavio, osvojio više od 80 posto glasova, prenosi Reuters.

Belta javlja, kako prenosi Reuters, kako je Lukašenko položio desnu ruku na kopiju Ustava i položio zakletvu u uredu.

Sedmice protesta i hapšenja

Rezultate izbora ne priznaju opozicija, a ni veći dio zapadnih zemalja. Opozicionari višegodišnjeg lidera Bjelorusije optužuju za namještanje rezultata izbora.

U zemlji se sedmicama održavaju protesti protiv Lukašenka i izbornih rezultata.

Bjelorusija se suočava sa mogućim sankcijama Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije zbog spornih izbora nakon kojih je uslijedilo nasilno razbijanje protesta gdje je tražena ostavka Lukašenka.

Iz UN-a su prošle sedmice naveli kako je više od 10.000 bilo „agresivno uhapšeno“ nakon izbora, te kako je prijavljeno više od 500 slučajeva mučenja i hiljade slučajeva „zvjerskog premlaćivanja“.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.