Lukašenko: Bjelorusija se primorava na integraciju s Rusijom

Protesti protiv jačanja bjelorusko-ruske integracije u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, 21. decembra (EPA)

Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u četvrtak da se njegova država “primorava na integraciju” s Rusijom i poručio da stvarna integracija ekonomija dvije države podrazumijeva “suverenitet i nezavisnost” Bjelorusije.

“Ostajemo posvećeni, kao i uvijek, stvarnoj integraciji, bez prisiljavanja na nju”, rekao je on na sastanku s predsjedavajućim Evroazijske ekonomske komisije Mihailom Mjasnikovičem, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Bjeloruski čelnik dodao je da je Bjelorusija inicirala “stvarnu integraciju” dvije bivše članice Sovjetskog Saveza 1990-ih, kada je u Rusiji Boris Jeljcin bio na vlasti, uz održavanje “suvereniteta i nezavisnosti”.

Rješenja za komplicirana pitanja

“Tada nismo razgovarali o tome da neko izgubi suverenitet i nezavisnost. Uz sve tadašnje poteškoće, uspjeli smo naći rješenja za komplicirana pitanja”, kazao je on.

Lukašenkova izjava uslijedila je u trenutku kada je, kako ocjenjuje AP, porasla napetost između dvije susjedne države na istoku Evrope.

Agencija podsjeća da su pregovori o bližim ekonomskim odnosima u zastoju, da je Rusija obustavila isporuke nafte Bjelorusiji, a Lukašenko više puta optužio Kremlj da potiče spajanje dvije države.

Izvor: Agencije